“Harira” ir tradicionāla marokāņu zupa, ko parasti gatavo ramadāna laikā. Izejvielas atšķiras atkarībā no reģiona un pat katrā ģimenē tā tiek gatavota nedaudz citādi. Tomēr visos gadījumos zupas pamatā tiek izmantota jēra gaļa un zirņi, lēcas. Klasiskajā hariras receptē jēra vai liellopa gaļa tiek sautēta, bet es gatavoju ātro variantu – ar malto gaļu. Zupa ir ļoti sātīga un bagāta ar olbaltumvielām.
Izejvielas (lielam zupas katlam 6-8 porcijas):
- eļļa cepšanai
- 1 liels sīpols, nomizots un sagriezts gabaliņos
- 3 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
- garšvielas pēc izvēles: pa 2 tējkarotēm no kumīna, kanēļa, kurkumas, malta ingvera, saldās paprikas pulvera
- 600 grami maltas jēra gaļas (var aizstāt ar liellopu)
- 1 litrs buljona
- 1 bundža (400 ml) ar auna (turku) zirņiem, noskaloti
- 1 bundža (400 ml) ar lēcām, noskalotas
- 2 x 400 ml bundžas ar konservētiem tomātiem
- ja vēlies pikantu zupu – 2 karotes harissas vai citas čili mērces
- 2 ēdamkarotes brūnā cukura
- sāls pēc garšas
- pasniegšanai – bezpiedevu jogurts un zaļumi (koriandrs)
Gatavošana:
- Lielajā zupas katlā uzkarsētā eļļā apcep sīpolu, līdz tas kļuvis caurspīdīgs. Pievieno ķiploku un garšvielas, cep vēl 1 minūti. Katlā liek gaļu un ar koka karoti saspaida lielākos gabalus. Cep aptuveni 5 minūtes, līdz gaļa vairs nav sarkana.
- Pievieno buljonu. Sagaida pirmo burbuli. Samazina uguni un vāra 5 minūtes.
- Pievieno zirņus, lēcas, tomātus (ja izmanto – harissu) un cukuru. Pievieno sāli pēc garšas. Pavāra vēl pāris minūtes.
- Pasniedz kopā ar karoti jogurta un zaļumiem.
BAIBA says
Zupa izdavās lieliski!
Paldies par recepti