
Valmiermuiža ziemas ietērpā
Kad pavasaris klauvē pie durvīm, ir vērts ieskatīties, kādas kulinārās atmiņas aiz sevis ir atstājusi ziema un gada aukstākais laiks! Šajā ierakstā piefiksēju tās vietas, kuras palīdzējušas pārziemošanu padarīt garšīgāku. Nākamajā bloga ierakstā – par produktiem, kuri atkal un atkal atgriežas manos virtuves plauktos.
“VALMIERMUIŽAS ALUS VIRTUVE” – šefpavārs Dzintars Kristovskis vienmēr ir strādājis saskaņā ar savu pārliecību par to, ka ēdiens jāgatavo no reģionāliem produktiem pēc iespējas izmantojot visu, ko mūsu Latvijas daba un zemnieki spēj sniegt. Šo pārliecību paceļot vēl vienu pakāpienu augstāk, Dzintars no Rīgas tagad ir pārcēlies uz Valmieru un no februāra Valmiermuižā darbojas Alus virtuve, kurā viesi tiek lutināti ar fantastisku ēdienu – vietējais briedis, trusis, zandarts savienojumā ar tik zināmām un neparastām garšām vienlaikus – pīlādži, egle, pastinaks, siens… Katram ēdienam vari izvēlēties īpaši pieskaņotu alu. Šobrīd īpašā ēdienkarte darbojas tikai nedēļas nogalēs, bet, iestājoties siltākam laikam, gardēži tiks gaidīti arī darba dienās. Lai izbaudītu Valmiermuižas viesmīlību un unikālo auru, kā arī vienkāršo un vienlaikus pārsteidzošo ēdienu, noteikti ir vērts speciāli mērot ceļu no Rīgas vai citiem Latvijas nostūriem (savu viesošanos iepriekš piesakot). Adrese: Dzirnavu iela 2, Valmiermuiža, www.valmiermuiza.lv.
“SOUS VIDE” specializētais gaļas veikals – aiz Ulmaņa gatves SKY ir paslēpies, manuprāt, labākais gaļas veikals Rīgā. Šeit var iegādāties izcilu Latvijā audzētu izturēto steiku, sulīgākos burgerus, pīles krūtiņu utt. Daļa produkcijas tiek sagatavota ūdens cirkulatorā (no tā cēlies veikala nosaukums) un pēc tam iepakota vakuumā, mājās atliek vien gaļu veikli apbrūnināt uz pannas. Vairākus ēdienus vari baudīt uz vietas vai ņemt līdzi gatavošanai mājās. Adrese: Gramzdas iela 31, mājas lapa.
Veikals “GARDĒDIS” – tiem, kuriem tīk iepirkties mazos sava rajona veikaliņos, noteikti vērts piefilksēt šo adresi: kopš vēlas vasaras Tallinas ielā atvēries LPKS “Māršava” veikaliņš, kurā var iegādāties Latgalē ražotus piena produktus, “Soira” sierus, bioloģiskos dārzeņus un vēl un vēl. Tagad iespējams pasūtīt plašu produkcijas klāstu ar piegādi mājās. Adrese: Tallinas iela 38 (starp Kr. Barona un Tērbatas ielām), vairāk informācijas ŠEIT.
“RESTORĀNS 3” brīvdienu vēlās brokastis – nebaidīšos teikt, ka labākās no šoziem baudītajām vēlajām brokastīm ir bijušas “Restorānā 3”, kurā katru nedēļu tiek izvēlēta cita dabas garšu tēma. Gardumi nāk no savvaļas vai bioloģiskajām Latvijas saimniecībām. Katrs ēdiens pārdomāts, oriģināls, tie klāts gan uzkodu, gan deserta galds, silto ēdienu piedāvājot a la karte. Piedāvājums: sestdienās un svētdienās no plkst.11 līdz plkst 16, cena: 15.90 EUR, bērniem 6.90 EUR. Vairāk informācijas ŠEIT, adrese: Kalēju iela 3.
“ZVAIGZNE” cafe – blakus grāmatnīcai Valdemāra ielā kopš vasaras atvērusies mājīga kafejnīca ar aci piesaistošu interjeru, kurā var nobaudīt gan mūsu pašu “Andrito” kafiju, gan izcili gardas kūkas t.sk. slavenos “Raunas dārza” eklērus. Darba dienās – arī pusdienu piedāvājums. Savu darbu un kafiju mīlošs personāls, vieta ar dvēseli, kurā gribas atgriezties. Adrese: Kr.Valdemāra 6, FB lapa. Vairāk par Rīgas gardākajām adresēm rakstu žurnālā “IR Brīvdienas”, jauno numuru ar pavasara vēsmām preses tirdzniecības vietās meklē pavisam drīz!
Rīgas-Gaujas Eiropas Gastronomijas reģions 2017 – bez īpašas ažiotāžas, bet ar unikālu konceptu un interesantu pasākumu programmu šis gads ir iesācies un turpināsies, iepazīstinot Eiropu ar mūsu Latvijas garšām. Sadarbojoties Rīgai, Siguldai, Cēsīm un Valmierai, radīts īpašs koncepts “Ar dabu šķīvī” reģiona gastronomijas daudzveidības atklāšanai. Pasākumu programmu Rīgas-Gaujas reģionā veido tūrisma nozare, iesaistot labākos restorānu šefpavārus, lauku saimniecības, tirgotājus un kultūras un mākslas notikumu organizatorus. Par godu gastronomijas gadam tiek radīti gan jauni notikumi un reģiona apceļošanas maršruti, gan arī jau labi zināmajos pasākumos īpaši izcelta gastronomijas tēma. 14.janvārī Rīgā risinājās Riga Street Food Festival, kurā piedalījās 20 restorāni ar savu versiju par ziemas ēdienu no vietējām izejvielām, bija ļoti gardi! Uzzini vairāk ŠEIT, pasākumu programma.

Foto: Amālija Andersone, www.rigagauja.lv
Fotogrāfijas: Linda Tellgrena, Amālija Andersone, publicitātes foto
Atbildēt