Šo recepti aizņēmos no Naidželas Losones (Nigella Lawson), kuras kūkas ir vienkāršas un vienmēr izdodas, jo to cepšanā netiek izmantotas sarežģītas tehnoloģijas. Kūka ir īpaša ar to, ka tajā nav miltu (līdz ar to arī glutēna) un riekstu, kas ir svarīgi cilvēkiem ar alerģijām. Kūkas tekstūra ir nedaudz līdzīga braunijam, to paceļ un satur kopā tieši olas, tādēļ vislabāk būtu izvēlēties lielās, lauku vistu dētās.
Izejvielas:
- 115 grami istabas temperatūras sviesta
- 225 grami tumšās šokolādes
- 6 L izmēra ielas (2 veselas, 4 ar atdalītu baltumu un dzeltenumu)
- 115 grami pūdercukura plus 75 grami pūdercukura
Krēmam:
- 150 grami šokolādes, salauzta gabaliņos
- 225 grami saldā krējuma
Dekorēšanai: krāsainas šokolādes oliņas (nopērkamas veikalos “Prisma” un “Gastronome” saldumu nodaļās)
Gatavošana:
- Ūdens peldē izkausē (katlā ielej nelielu daudzumu ūdens, pa virsu liek karstumizturīgu bļodu tā, lai tās apakša nepieskaras ūdenim) šokolādi. Noliek malā atdzesēties. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Ar cepamo papīru izklāj cepamo formu (23 cm diametrā).
- Atdzisušajām šokolādē iemaisa sviestu, maisot uzsilda, līdz izveidojusies viendabīga masa (nekarsē). Noliek malā atdzist.
- Četrus olas baltumus uzputo, pakāpeniski pievieno pusi no pūdercukura un puto, līdz izveidojas stingras spīdīgas putas.
- Lielā bļodā samaisa kopā divas veselas olas un 4 olu dzeltenumus kopā ar atlikušo cukuru, līdz izveidojas gaišāka, “gaisīgāka” masa. To iemaisa iekšā šokolādē ar sviestu.
- Trijos piegājienos olas baltumus iemaisa lielās bļodas saturā (4.punkts), spēcīgi nemaisa un neputo.
- Mīklu lej sagatavotajā formā un liek cepties 35-40 minūtes. Pēc izņemšanas no krāsns kūkas vidus sakritīsies (to vēlāk pildīs ar šokolādi) un malas saplaisās, par to nav jāuztraucas. Kad kūka nedaudz padzisusi (10 minūtes), ar nazi izbrauc starp kūku un cepamās formas malu. Kūka ir gatava izņemšanai no formas. Atdzesē.
- Kamēr dziest kūka, gatavo glazūru – uzkarsē saldo krējumu, līdz tas gandrīz sāk vārīties. Ņem nost no uguns un lej pāri šokolādei. Atstāj un pāris minūtēm, tad masu samaisa, līdz izveidojas viendabīgs krēms, lej atdzisušas kūkas viducī. Dekorē ar oliņām.
Anna says
Kur liek tās 2 neatdalītās olas? Paldies!