Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Kēkss ar rozīnēm “Auseklis”

5 jūnija, 2017 6 komentāru

Recepte tapusi sadarbībā ar “Dansukker”

Šī recepte nāk no 1939.gadā J.Grīnberga izdotās grāmatas “Latviskā un modernā virtuve”. Kēkss pēc savas konsistences ir ļoti līdzīgs tam, kuru veikalos pazīstam pēc nosaukuma “Auseklis”. Mūsmājās visi to atzina esam par ļoti gardu, kaut izmantotas ļoti vienkāršas izejvielas. Atzīšos, ka pēc divu recepšu izmēģināšanas no senās pavārgrāmatas man ir “āķis lūpā”, jo tās izdevās absolūti lieliskas. Ne visam garšīgajam ir jābūt sarežģītam.

Recepte ir tapusi sadarbībā ar “Dansukker Jelgavas cukuru”. Izrādās, šis cukurs visvairāk cilvēkiem asociējas ar bērnības garšu. Kaut arī to vairs neražo Latvijā, tas vēl arvien nes latviešiem ierasto lielo kristālu kraukšķīgumu. Atšķirībā no parastā baltā Eiropā ražotā cukura,Jelgavas cukura kristāli bija (un vēl aizvien ir) maķentiņ lielāki un tāpēc kraukšķīgāki. Arī saputot šo cukuru ar sviestu nebija nekāda problēma. Turklāt ir tik forši veikalu plauktā pamanīt etiķetes latviešu valodā.

Izejvielas:

  • 1o0 grami sviesta istabas temperatūrā
  • 130 grami “Jelgavas cukura”
  • 2 olu dzeltenumi
  • 150 grami kviešu miltu
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • 100 grami rozīņu
  • 4 olas baltumi
  • ja vēlies – 1 ēdamkarote ruma

Gatavošana:

  1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 185 grādiem.
  2. Sviestu ar cukuru saputo, pievieno olu dzeltenumus un turpina putot vēl pāris minūtes.
  3. Miltus vidēja izmēra bļodā sajauc ar cepamo pulveri un rozīnēm. Pievieno sviesta masai, puto lēnā režīmā, līdz izveidojas viendabīga pastingra (smilšu mīklai līdzīga) masa.
  4. Ar mikseri uzputo olu baltumus, līdz to kļūst stingri un čaugani. Lēnā tempā ar mikseri vai ar koka karoti, iemaisa olas baltumus sagatavotajā mīklā. Lēnām turpina maisīt, līdz mīkla ir kļuvusi viendabīga. Svarīgi ir nepārmaisīt par daudz, tad kēksam pazudīs čauganums.
  5. Gareno kēksa formu izklāj ar cepamo papīru vai iesmērē ar eļļu. Formā lej mīklu, virspusi izlīdzina. Liek krāsnī cepties 30-40 minūtes, līdz kociņš iznāk ārā sauss. Izņem no krāsns, atdzesē 10 minūtes un izņem no formas. Kad kēkss atdzisis, pārkaisa ar pūdercukuru un griež šķēlēs.

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Jelgavas cukurs, Kēkss, Lauku olas, Rozīnes, Rums, Vecā recepte

« Spageti ar tomātiem un brinzas sieru
Paltuss ar kaperu mērci »

Comments

  1. Maara says

    7 jūnija, 2017 at 20:46

    Sanāca perfekti gards! 💛 Paldies!

    Atbildēt
  2. Baiba says

    16 septembra, 2017 at 18:38

    Paldies, kekss nebija vel atdzisis – bija notiesāts! Atkārtot! Izcili gards!
    P.s.man rozīnes nogrima tik un tā:(

    Atbildēt
  3. Anna says

    12 janvāra, 2019 at 16:40

    Ļoti laba recepte. Paldies!

    Atbildēt
  4. Zane says

    31 oktobra, 2019 at 14:21

    Paldies, Linda, par šo recepti! Gatavoju vairākas reizes un ar katru nākamo sanāk aizvien gaisīgāks un sulīgāks.

    Ļoti patīk šādas nesamocītas un elegantas receptes, kurās var izgaršot katru sastāvdaļu. Pārcilājiet vecās pavārgrāmatas un dalieties ar klasiskām pērlēm arī turpmāk! :)

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      31 oktobra, 2019 at 17:46

      Cik patīkami to lasīt, Zane! Patiesi, mūsu gastronomijas vēstures krājumos pirms padomju laika, var atrast īstus dārgakmeņus!

      Atbildēt
  5. Inga says

    1 decembra, 2019 at 18:48

    Gatavoju pirmo kēksu savā mūžā un pēc šīs receptes – izcila recepte un izcila garša!
    Mazliet, protams, paeksperimentēju un nomazgātas rozīnes aplēju ar melno rumu un slēgtā traukā noturēju nakti. Pie mīklas arī pievienoju ēdamkaroti rumu! Visiem ļoti garšoja, man pašai arī!

    Paldies par recepti!

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...