
Recepte tapusi sadarbībā ar delikatešu tirgu “GASTRONOME”
Paltuss jeb latviskā nosaukumā – āte ir pie mums labi pazīstama zivju suga, dēļ savas uzturvērtības un pagatavošanas vienkāršuma. Mans ieteikums iegādes brīdī vienmēr jāpievērst uzmanību tam, vai zivs pirms tam ir bijusi saldēta, jo tas ieteikmē gan zivs garšu, gan struktūru. “Gastronome” veikalos* paltuss ir svaigs, turklāt izfilēts un gatavs cepšanai. Svaigu paltusu labprāt gatavotu biežāk, jo tai ir ļoti maiga garša, droši var dot arī izvēlīgākiem bērniem, kuri ar izteiktu “zivju garšu” uz “jūs”. Vēl viens pluss – paltusam praktiski nav asaku.
Daži interesanti fakti par paltusu:
- Uzturvērtība – šī zivs ir bagātīgs omega 3, vitamīna D un olbaltumvielu avots; Grenlandē nozvejotais paltuss ir gana trekns un labs papildinājums ikvienai ēdienkartei.
- Paltuss ir lielākais no visām plakanzivs dzimtas zivīm.
- Senja salā Norvēģijā atrodas pasaulē pirmais un vienīgais paltusu muzejs.
- Zivs rekordgarums ir pieci metri, bet svars – pat 300 kg. Tā var sasniegt pat 40-45 gadu vecumu. Tomēr visbiežāk tie ir 3-15 kg smagi.
- Paltuss ir plēsējzivs, kas pārtiek no mencām un citām zivīm.
Šī ir interesanta zivs no kulinārijas viedokļa – dēļ sev raksturīgajām īpašībām spēj uzsūkt ļoti daudz eļļas, līdz pat 4 reizēm sava svara. Tādēļ, lai saglabātu zivs maigo garšu, to gatavoju, kā francūži to dēvē “en papillote” – ietītu cepampapīrā. Šādi nav nepieciešamas nekādas papildus taukvielas un zivs izsautējas dažās minūtēs. Papīrs turklāt garšu “ieslēdz” sainīša iekšpusē – nekas uz āru no tā netiek. Galvenais ir iemācīties aizlocīšanas tehniku un tad šādi var gatavot teju ikvienu zivi. Labi pie paltusa piestāvēs arī baltvīns, to var aptuveni 100 ml ieliet sainītī pirms aizlocīšanas.
Ja nav laika vai negribas procesu pārlieku sarežģīt, paltusu var vienkārši cept uz pannas – gan ar panējumu, gan bez tā. Man pašai ļoti patīk panēt ar “panko” – japāņu rīvmaizē, kas gatavo garoziņu padara kraukšķīgāku. No sākuma zivs gabaliņu apvārta panko, tad sakultā olā, tad atkal rīvmaizē. Svarīgi! – zivi nepārcept. Vēl viens tikpat vienkāršs variants – pārsmērē ar olīveļļu un liek uzkarsētā cepeškrāsnī uz dažām minūtēm.
Izejvielas (2 porcijām):
- 1 citrons
- 1 ēdamkarote auksta spieduma olīveļļa
- 2 ēdamkarotes kaperu
- 1 paltusa fileja (400 grami)
- maza pētersīļu buntīte
- eļļa cepšanai
- 1 buntīte redīsu ar visām lapām, nomazgāti un notīrīti, pārgriezti uz pusēm
- 200 grami mazie sīpoliņi, nomizoti un pārgriezti gareniski uz pusēm
- zivs gatavošanai – cepamais papīrs
- sāls pēc garšas
- pasniegšanai – rīsi, kuskuss vai bulgurs
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
- Paltusu sagatavo cepšanai – nosusina ar papīra dvieli, pārbauda, vai nav asakas, tās izņem. Cepamo papīru liek uz cepešpannas, papīram pa vidu liek zivs fileju, apkārt kārto dārzeņus. Papīra malas aizloka ciet (tehniku var apskatīties ŠEIT). Visu liek krāsnī uz 10 (maksimums 12) minūtēm (atkarīgs no filejas biezuma). Ja vēlas, pirms tam sīpoliņus uz pannas var nedaudz karamelizēt, apcepot eļļā 2-3 minūtes, tas padarīt sīpolus saldākus un ar izteiktāku garšu.
- Kamēr zivs cepas, pagatavo kaperu mērci – kaperus izņem no šķidruma, sakapā kopā ar pētersīļiem, pierīvē citrona miziņu un piespiež sulu no puses citrona. Visu liek mazā bļodiņā un samaisa kopā ar karoti olīveļļas.
- Paltusu izņem no krāsns, atloka papīra malas (uzmanīgi!, iekšā ir karsts tvaiks). Sadala divās porcijās un pasniedz, zivij pāri liekot kaperu mērci. Var pārkaisīt ar sāli. Pasniedz nekavējoties.
“Gastronome” veikalu adreses – Brīvības iela 31 un Krasta iela 68a, vairāk informācijas meklē ŠEIT.
Atbildēt