Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Rabarberu un zemeņu debesmanna

12 jūnija, 2017 2 komentāru

Tagad, pirsmjāņu laikā, kad sakrīt rabarberu un zemeņu sezona, tas jāsteidz izmantot. Šo abu garšu sadarība ir teju ideāla, tādēļ izmantoju šo kombināciju, gatavojot tradicionālo latviešu desertu – debesmannu jeb uzputeni. Skaistā krāsa un izteiktā zemeņu garša šajā receptē dēļ tā, ka zemenes pievienoju svaigas! Tās nav vajadzība ne karsēt, ne jebkādā veidā termiski apstrādāt. Rabarberi arī tiek vārīti ar visu mizu un pēc tam sablenderēti. Deserta garša ir maiga, cukura daudzumu piemērojam savām garšas kārpiņām. 

Debesmannu esmu mācījusies gatavot no manas mammas, mamma vienmēr pēc putošanas desertu liek vēsumā “nogatavoties”. Tad tas no pufīgas masas kļūst par nedaudz stringrāku, ko var viegli paņemt ar karoti. Ja vēlies debesmannu pasniegt uzreiz pēc putošanas, palielini pievienoto mannas daudzumu par 60 gramiem – tad tā nebūs tik plūstoša un pirms ēšanas nebūs “jāsastindzina”.

Sastāvdaļas:

  • 550 grami rabarberu kātu (aptuveni 5 kāti)
  • 135 ml ūdens + 1 litrs ūdens
  • 150 grami cukurs (mazāk vai vairāk pēc izvēles)
  • 220 grami mannas
  • 320 grami svaigas zemenes bez kauslapiņām, sablenderētas

Gatavošana:

  1. Rabarberus ar visu mizu sagriež gabaliņos. Liek vidēja izmēra katlā un uz zemas liesmas sautē kopā ar ūdeni 135 ml un 3 karotēm cukura, ik palaikam apmaisot, līdz rabarberi kļuvuši mīksti un izveidojusies salīdzinoši viendabīga masa. Ar rokas blenderi visu sablenderē tā, lai vairs nebūtu jūtamas rabarbera šķiedras.
  2. Lielā katlā lej litru ūdens un uzvāra. Pievieno rabarberu masu un atlikušo cukuru, sagaida pirmo burbuli. Samazina uguni uz zemu un lēnām ber klāt mannu un paralēli visu laiku maisa katla saturu, lai neveidotos kunkuļi. Turpina vārīt 3 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Uzliek vāku un atstāj uzbriest 5 minūtes.
  3. Karsto masu ej putojamā bļodā, pievieno sablenderētas zemenes, tās lēnām iemaisa. Iespējams, būs jāputo divos piegājienos, jo debesmannas apjoms putošanas laikā dubultosies. Sāk putot lēnām, tad ātrumu palielina un puto, līdz masa kļuvusi gaišāka un ļoti gaisīga. Liek vēsumā sastingt.

 

Filed Under: Deserti Tagged With: Bērnības ēdiens, Debesmanna, Manna, Piens, Rabarberi, Uzputenis, Zemenes

« Paltuss ar kaperu mērci
Rabarberu un biezpiena kūka »

Comments

  1. Sinti says

    13 jūnija, 2018 at 22:08

    Kāda debesmanna sanāktu no Kukurūzu putraimiem? Diez ir vērts mēģināt? Vienkārši Spānijā te neatrodu “parasto mannu”..

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      4 augusta, 2018 at 13:23

      Jāatzīst, ka šādu variantu neesmu mēģinājusi…

      Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...