Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Rabarberu un zemeņu debesmanna

June 12, 2017 2 Comments

Tagad, pirsmjāņu laikā, kad sakrīt rabarberu un zemeņu sezona, tas jāsteidz izmantot. Šo abu garšu sadarība ir teju ideāla, tādēļ izmantoju šo kombināciju, gatavojot tradicionālo latviešu desertu – debesmannu jeb uzputeni. Skaistā krāsa un izteiktā zemeņu garša šajā receptē dēļ tā, ka zemenes pievienoju svaigas! Tās nav vajadzība ne karsēt, ne jebkādā veidā termiski apstrādāt. Rabarberi arī tiek vārīti ar visu mizu un pēc tam sablenderēti. Deserta garša ir maiga, cukura daudzumu piemērojam savām garšas kārpiņām. 

Debesmannu esmu mācījusies gatavot no manas mammas, mamma vienmēr pēc putošanas desertu liek vēsumā “nogatavoties”. Tad tas no pufīgas masas kļūst par nedaudz stringrāku, ko var viegli paņemt ar karoti. Ja vēlies debesmannu pasniegt uzreiz pēc putošanas, palielini pievienoto mannas daudzumu par 60 gramiem – tad tā nebūs tik plūstoša un pirms ēšanas nebūs “jāsastindzina”.

Sastāvdaļas:

  • 550 grami rabarberu kātu (aptuveni 5 kāti)
  • 135 ml ūdens + 1 litrs ūdens
  • 150 grami cukurs (mazāk vai vairāk pēc izvēles)
  • 220 grami mannas
  • 320 grami svaigas zemenes bez kauslapiņām, sablenderētas

Gatavošana:

  1. Rabarberus ar visu mizu sagriež gabaliņos. Liek vidēja izmēra katlā un uz zemas liesmas sautē kopā ar ūdeni 135 ml un 3 karotēm cukura, ik palaikam apmaisot, līdz rabarberi kļuvuši mīksti un izveidojusies salīdzinoši viendabīga masa. Ar rokas blenderi visu sablenderē tā, lai vairs nebūtu jūtamas rabarbera šķiedras.
  2. Lielā katlā lej litru ūdens un uzvāra. Pievieno rabarberu masu un atlikušo cukuru, sagaida pirmo burbuli. Samazina uguni uz zemu un lēnām ber klāt mannu un paralēli visu laiku maisa katla saturu, lai neveidotos kunkuļi. Turpina vārīt 3 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Uzliek vāku un atstāj uzbriest 5 minūtes.
  3. Karsto masu ej putojamā bļodā, pievieno sablenderētas zemenes, tās lēnām iemaisa. Iespējams, būs jāputo divos piegājienos, jo debesmannas apjoms putošanas laikā dubultosies. Sāk putot lēnām, tad ātrumu palielina un puto, līdz masa kļuvusi gaišāka un ļoti gaisīga. Liek vēsumā sastingt.

 

Filed Under: Deserti Tagged With: Bērnības ēdiens, Debesmanna, Manna, Piens, Rabarberi, Uzputenis, Zemenes

« Paltuss ar kaperu mērci
Rabarberu un biezpiena kūka »

Comments

  1. Sinti says

    June 13, 2018 at 22:08

    Kāda debesmanna sanāktu no Kukurūzu putraimiem? Diez ir vērts mēģināt? Vienkārši Spānijā te neatrodu “parasto mannu”..

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      August 4, 2018 at 13:23

      Jāatzīst, ka šādu variantu neesmu mēģinājusi…

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • #PaldiesIlze January 5, 2021 19:27
  • Ideāli piemērota zupa, ko gatavot no pašu izaudzētām dārza veltēm! https://t.co/wRYTAlDlrr August 31, 2018 09:53
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mafini Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Ķirbis Šokolāde

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in