Plakanās zivis jeb plekstes ir mans lielākais atklājums plašajā jūras velšu pasaulē. Tā kā ikdienā gatavoju maltītes arī diviem bērniem, tad man ir būtiski, lai viss būtu vienkārši un raiti – arī ēdiena gatavošanas process. Kāpēc plekstes atbilst šiem kritērijiem? Kā jau esmu rakstījusi – tām praktiski nav asaku un gaļa ir izcili maiga, gan pēc garšas, gan struktūras.
Pēc garšas īpašībām šī zivs ir līdzīga jūras mēlei (viena no manām mīļākajām zivīm). Un ātri gatava (padsmit minūtēs). Šo zivi var cept gan cepeškrāsnī, gan uz pannas un grila. Tā labi saderēs ar citrona un laima sulu, olīveļļu, baltajiem pipariem un zaļumiem. Šajā receptē izvēlējos variantu ar sezonas sēnēm – gailenēm, kurām arī piemīt maiga garša.
Mazmutes plekste ir bagāta ar olbaltumvielām, A, B un E vitamīniem, riboflavīnu, un mūsu organisma funkcionēšanai būtiskām aminoskābēm, kā arī fosforu un magniju. Vienvārdsakot – veselīga!
Šo zivi var iegādāties “Gastronome” veikalos – tā ir atpazīstama pēc formas (plakana, ar acīm augšpusē) un dzeltenu svītru un plankumiņiem. Zivs piedāvājumā ir vesela – protams, to var gatavot arī šādi (iedvesmai – Jamie Oliver recepte), bet var palūgt pārdevēju zivi izfilēt – tas tik izdarīts ātri, prasmīgi jūsu acu priekšā. Man pašai nav nekādu problēmu to izdarīt arī mājās, bet ir reizes, kad filēšanas iespēju profesionāļu rokās ar prieku izmantoju.
Izejvielas 4 porcijām:
4-8 mazmutes plekstes filejas (bez asakām, ar ādu)
Zivs gatavošanai:
- 2 karotes smalki sakapātu pētersīļu
- 50 grami izkausēta un atdzesēta sviesta
- Sāls
Gailenēm ar kuskusu:
- Eļļa cepšanai
- 2 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
- 1 dzeltenā paprika, sagriezta mazos gabaliņos
- Maza buntīte redīsu, redīsi nomazgāti un sagriezti plānās šķēlītēs
- 1 svaigs gurķis, sagriezts plānās ripiņās
- 600 grami gailenes, notīrītas
- 280 grami kuskusa
- Daži zariņi pētersīļu, sakapāti
- Olīveļļa
- Jūras sāls
Gatavošana:
- Gatavo zivi – cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Plekstes filejas liek ar pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, ar ādas pusi uz leju. Sviestu mazā bļodiņā sajauc ar pēterīļiem un šķipsniņu sāls. Ar otu pārsmērē zivs filejām. Pannu liek krāsnī un cep – 6 minūtes katram centimetram (filejas biezums).
- Gatavo gailenes – uzkarsētā eļļā uz vidēji zemas uguns pannas apcep ķiploku 1.5-2 minūtes. Liek klāt gailenes, nedaudz paaugstina uguni un cep, līdz no sēnēm sāk izdalīties šķidrums. Pievieno papriku, šķipsniņu sāls un cep vēl 2 minūtes. Kamēr cepas gailenes, sagatavo kuskusu saskaņā ar norādījumiem uz paciņas.
- Vidēja izmēra bļodā sajauc gailenes, kuskusu, pievieno arī gurķi un redīsus. Kārto uz šķīvjiem – filejas gabaliņus un gailenes ar kuskusu. Pasniedz nekavējoties.
“Gastronome” veikalu adreses – Brīvības iela 31 un Krasta iela 68a, vairāk informācijas meklē ŠEIT.
Linda says
Eh, paspēji pirms manis! Man ļoti garšo Latvijā reti ēstā baltās zivs un meža sēņu kombinācija. Tik labi saskan, ka nesaprotu, kāpēc tā nav tradicionālā latviešu recepte.