Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Mazmutes plekste ar gailenēm

July 28, 2017 1 Comment

Recepte tapusi sadarbībā ar delikatešu tirgu “GASTRONOME”

Plakanās zivis jeb plekstes ir mans lielākais atklājums plašajā jūras velšu pasaulē. Tā kā ikdienā gatavoju maltītes arī diviem bērniem, tad man ir būtiski, lai viss būtu vienkārši un raiti – arī ēdiena gatavošanas process. Kāpēc plekstes atbilst šiem kritērijiem? Kā jau esmu rakstījusi – tām praktiski nav asaku un gaļa ir izcili maiga, gan pēc garšas, gan struktūras.

Pēc garšas īpašībām šī zivs ir līdzīga jūras mēlei (viena no manām mīļākajām zivīm). Un ātri gatava (padsmit minūtēs). Šo zivi var cept gan cepeškrāsnī, gan uz pannas un grila. Tā labi saderēs ar citrona un laima sulu, olīveļļu, baltajiem pipariem un zaļumiem. Šajā receptē izvēlējos variantu ar sezonas sēnēm – gailenēm, kurām arī piemīt maiga garša.

Mazmutes plekste ir bagāta ar olbaltumvielām, A, B un E vitamīniem, riboflavīnu, un mūsu organisma funkcionēšanai būtiskām aminoskābēm, kā arī fosforu un magniju. Vienvārdsakot – veselīga!

Šo zivi var iegādāties “Gastronome” veikalos – tā ir atpazīstama pēc formas (plakana, ar acīm augšpusē) un dzeltenu svītru un plankumiņiem. Zivs piedāvājumā ir vesela – protams, to var gatavot arī šādi (iedvesmai – Jamie Oliver recepte), bet var palūgt pārdevēju zivi izfilēt – tas tik izdarīts ātri, prasmīgi jūsu acu priekšā. Man pašai nav nekādu problēmu to izdarīt arī mājās, bet ir reizes, kad filēšanas iespēju profesionāļu rokās ar prieku izmantoju.

Izejvielas 4 porcijām:

4-8 mazmutes plekstes filejas (bez asakām, ar ādu)

Zivs gatavošanai:

  • 2 karotes smalki sakapātu pētersīļu
  • 50 grami izkausēta un atdzesēta sviesta
  • Sāls

Gailenēm ar kuskusu:

  • Eļļa cepšanai
  • 2 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
  • 1 dzeltenā paprika, sagriezta mazos gabaliņos
  • Maza buntīte redīsu, redīsi nomazgāti un sagriezti plānās šķēlītēs
  • 1 svaigs gurķis, sagriezts plānās ripiņās
  • 600 grami gailenes, notīrītas
  • 280 grami kuskusa
  • Daži zariņi pētersīļu, sakapāti
  • Olīveļļa
  • Jūras sāls

Gatavošana:

  1. Gatavo zivi – cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Plekstes filejas liek ar pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, ar ādas pusi uz leju. Sviestu mazā bļodiņā sajauc ar pēterīļiem un šķipsniņu sāls. Ar otu pārsmērē zivs filejām. Pannu liek krāsnī un cep – 6 minūtes katram centimetram (filejas biezums).
  2. Gatavo gailenes – uzkarsētā eļļā uz vidēji zemas uguns pannas apcep ķiploku 1.5-2 minūtes. Liek klāt gailenes, nedaudz paaugstina uguni un cep, līdz no sēnēm sāk izdalīties šķidrums. Pievieno papriku, šķipsniņu sāls un cep vēl 2 minūtes. Kamēr cepas gailenes, sagatavo kuskusu saskaņā ar norādījumiem uz paciņas.
  3. Vidēja izmēra bļodā sajauc gailenes, kuskusu, pievieno arī gurķi un redīsus. Kārto uz šķīvjiem – filejas gabaliņus un gailenes ar kuskusu. Pasniedz nekavējoties.

“Gastronome” veikalu adreses – Brīvības iela 31 un Krasta iela 68a, vairāk informācijas meklē ŠEIT.

Filed Under: Zivju ēdieni & jūras veltes Tagged With: Gailenes, Gastronome, Gurķis, Ķiploki, Kuskuss, Mazmutes plekste, Olīveļļa, Paprika, Pētersīļi, Plekste, Redīsi

« Melleņu saldējums
Melleņu mafini ar glazūru »

Comments

  1. Linda says

    August 2, 2017 at 12:06

    Eh, paspēji pirms manis! Man ļoti garšo Latvijā reti ēstā baltās zivs un meža sēņu kombinācija. Tik labi saskan, ka nesaprotu, kāpēc tā nav tradicionālā latviešu recepte.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm February 18, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j February 7, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Ķirbis Šokolāde

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in