Šogad pirmās piparkūkas mūsmājās tapa jau novembrī. Gribējās izmēģināt ko nebijušu – uzcept piparkūkas no rudzu miltiem. Skepse bija paliela, zinot, cik “cimperlīgs” ir šis konditorejas izstrādājums. Piparkūku cepšana ir liela “alķīmija”, reta ir recepte, kura ir gan vienkārši pagatavojama, gan ar labu rezultātu.
Liels bija mans pārsteigums, kad pēc gala rezultātā pagaršošanas sapratu, ka šīs ir vistrauslākās un visvairāk mutē kūstošās piparkūkas, kādas esmu gatavojusi. Pēc struktūras drīzāk mīkstākas nekā cietas, labi piemērotas arī mazākiem bērniem, kam cieto piparkūku graušana var būt izaicinājums. Turklāt mīkla ļoti labi rullējās, piparkūku biezumu var pieskaņot savai gaumei, biezākas piparkūkas nenozīmēs – cietākas.
Trešo daļu no rudzu miltiem aizstāju ar pilngraudu rupjajiem rudzu miltiem, tas izcilajai tekstūrai nemaz nebija traucējis. Piparkūku garšvielas daudzumu pielāgojiet savām vēlmēm un iespējām, es liku klāt pašas mājās gatavoto garšvielu maisījumu. Kad izcepu pirmo mīklas porciju, uzreiz ķēros klāt nākamās gatavošanai :)
Piebilde – izmēģināju cepšanu tikai ar rupjajiem rudzu miltiem – struktūrā var just graudu gabaliņus, bet citādi – arī lieliskas!
Izejvielas (3-4 pannām piparkūku):
- 125 grami sviesta (vislabāk – istabas temperatūrā, bet ne obligāti)
- 100 grami iesala ekstrakta
- 85-100 grami brūnā nerafinētā cukura (saldumu piemērojam savām sajūtām, bet kopumā – šīs nav tās saldākās piparkūkas; ja vēlies papildus saldumu – vari noglazēt ar kādu cukura glazūru)
- 10-15 grami piparkūku garšvielas
- 1 lauku ola
- 260-300 grami rudzu miltu (100 gramus aizstāju ar rupji maltiem rudzu miltiem, bet tas ir tikai kā variants), sākumā pievieno 260 gramus un tad skaties, cik mīkla bieza; ja pašķidra, tad liec klāt vēl, ar piebildi – mīkla stāvēšanas laikā piebiedrīs un kļūs biezāka
- 1 tējkarote sodas
- milti rullēšanai
- būs vajadzīgs arī mīklas rullis vai vīna pudele bez etiķetēm, kā arī piparkūku formiņas vai vismaz glāze ar asākām malām (ar to var veidot mēnestiņu formu)
Gatavošana:
- Mazā katliņā uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot izkausē sviestu, cukuru, iesala ekstraktu un piparkūku garšvielu. Atdzesē.
- Atdzisušajā masā iemaisa olu. Miltus sajauc ar sodu un pievieno sviesta masai. Maisa, līdz izveidojas viendabīga un bieza masa. Liek bļodā, pārsedz un liek uz nakti (vai ilgāk) ledusskapī. Pirms rullēšānas izņem vismaz 2 stundas no ledusskapja.
- Ar miltiem nobarsta darba virsmu un rullē mīklu vidēji plānā slānī. Cepamās pannas izklāj ar cepamo papīru. Ar formiņām izgriež piparkūkas un liek cepties 200 grādos vidēji 8 minūtes (līdz piparkūkas ieguvušas skaisti brūnu krāsu) – precīzs cepšanas laiks atkarīgs no izrullētās mīklas biezuma.
Līga says
Paldies, Linda, par recepti! Izmantojot tikai rupjos rudzu miltus, tie ir jāpievieno tik pat daudz? Vai tāda mīkla arī viegli rullējas un neplīst, taisot plānākas piparkūkas?
Linda Tellgrena says
Jā, tikpat daudz! Rullējas labi, var izrullēt arī pavisam plānas. Tikai cepšanas laiks gan jāvaktē, jo ātrāk var piedegt!
Jolanta says
Tikko “iešāvu” ledusskapī. Redzēs, kas sanāks! Paldies par recepti.
Elina says
Liels paldies par recepti! Ar pirmo mēģinājumu izdevās lieliski, visa māja smaržo pēc piparkūkām un ar tām droši var našķoties jaunā paaudze (jo kviešu milti mūsmājās ir tabu). :)
Lāsma Markevica says
Liels paldies par recepti! Lieliskas! 😍
Inese says
Paldies par recepti! Nākamgad noteikti taisīšu atkal, jo šīs bija visu ēdāju favorītes. Tiešām kusa mutē!
Sabine Ignatova says
Pirmo reizi taisīšu, iesals gan nebija, pieliku tumšo medu. Paldies par recepti, vēl nezinu kas sanāks :)
Ginta Šmite says
Paldies Linda par Tavu pieredzi un dalīšanos ar zināšanām. Dabūju nogaršat manas māsas ceptās piparkūkas pēs Tavas receptes, tās bija lieliskas. un nu, lai gan virtuve nav mana stiprā puse, esmu sanēmusies savām šī gada piparkūkām, kaut arī Jaunais gads jau klauvē pie durvīm. Mīkla jau gaida ledusskapī. Pateicos, pateicos!
inta says
Izmantoju speltes pilngraudu kviešu miltus, bet iesala un cukura vietā – mežrozīšu sīrupu.