Zemesriekstu sviests ir ļoti labs papildinājums daudziem cepumiem – tas palielina olbaltumvielu īpatsvaru, samazina nepieciešamību pēc tradicionālā sviesta daudzuma un piedod patīkamu garšu (protams, ar nosacījumu, ka zemesrieksti garšo!). Ja ir pretenzijas pret zemesriekstu sviestu, to droši var aizstāt ar neitrālākas garšas mandeļu sviestu.
Šie cepumi ir labi ar to, ka tajos nav “balto” miltu, un arī pilngraudu milti tikai minimālā daudzumā, tādēļ cepumi ir ļoti sātīgi – galveno cepumu “masu” veido pilngraudu auzu pārslas. Recepti atradu Martas Stjuartes mājas lapā, taču pielāgoju savai gaumei – samazināju cukura daudzumu, kā arī pievienoju mazāk veselu zemesriekstu un šokolādes nekā norādīts sākotnējā receptē. Rezultātā cepumi ir apkārt kraukšķīgi, bet iekšā mīksti jeb tādi, kādiem tiem jābūt.
Brīdinājums – no minētā daudzuma sanāk teju 3.5 pilnas lielās pannas ar cepumiem (liku 9 cepumus uz katras pannas)! Jā, tas ir daudz, tādēļ iesaku cepumus, kuri nav domāti tūlītējai apēšanai, uzglabāt vai nu ledusskapī noslēgtā traukā, vai vēl labāk – ielikt “zip lock” maisiņā un saldētavā iekšā!
Izejvielas:
- 320 grami pilngraudu auzu pārslu (parastās auzu pārslas, kuras nav ātri vārāmās, tās šoreiz nederēs; var izmantot arī kviešu pārslas)
- 40 grami pilngraudu kviešu miltu
- 1 tējkarote sodas
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- 1 tējkarote sāls
- 150 grami gaišā muskovado cukura (vari likt vēl klāt 50-100 gramus parasto cukuru, ja cepumus vēlies saldus)
- 225 grami sviesta istabas temperatūrā
- 140 grami labas kvalitātes zemesriekstu sviests (izmantoju ŠO sviestu, derēs arī ŠIS Latvijā ražotais) bez papildus eļļām un cukura sastāvā
- 2 L vai XL izmēra olas
- ja vēlies – 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
- 150 grami tumšās šokolādes (var izmantot arī piena šokolādi)
- 240 grami veselu zemesriekstu
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Cepešpannu izklāj ar cepamo papīru.
- Vienā bļodā kopā sajauc sausās izejvielas – auzu pārslas, miltus, sodu un cepamo pulveri un sāli. Otrā bļodā ar mikseri saputo cukuru, sviestu un zemesriekstu sviestu – puto aptuveni 5 minūtes, līdz iegūtā masa ir gaiša un pēc konsistences gaisīga. Beigās ieputo iekšā arī olas un vaniļu.
- Abu bļodu saturu savieno, pievieno šokolādi un zemesriekstus. Visu kārtīgi samaisa salīdzinoši viendabīgā masā.
- Ar ēdamkaroti veido 4-5 cm diametra bumbiņas un liek uz sagatavotās pannas, starp cepumiem atstājot 8-10 cm lielu attālumu (to diezgan daudz “izplūdīs”).
- Cepumus cep 13-15 minūtes vai līdz tie ir skaisti zeltaini gar maliņām. Pirms noņemšanas no pannas pilnībā atdzesē (silti tie ir mīksti un pirkstos var sadrupt).
Atbildēt