Šos cepumus, kopš pirmās izmēģināšanas reizes, esmu cepusi jau vairākkārt – tik labi tie ir! Atšķiras no parastajiem smilšu mīklas cepumiem ar pievienotām kokosriekstu skaidiņām un diedzētiem izžāvētiem graudiem. Diedzētos graudus var arī nepievienot, bet man tie ļoti patīk – dod cepumiem rupjāku un interesantāku struktūru.
Graudus iegādājos Rimi veikalos, tie atrodas diētiskās pārtikas stendā – gan kviešu, gan rudzu. Tie ir ļoti veselīgs papildinājums cepumiem, jo ražošanas procesā vispirms tiek izdiedzēti, tad izžāvēti un sasmalcināti. Protams, vislabāk būtu tos nekarsēt, jo cepeškrāsnī daļa uzturvielu iet bojā, bet šķiedrvielas noteikti paliek un izdara savu darbu mūsu organismā. Graudus var aizstāt ar klijām (tos gan vajadzētu pievienot uz pusi mazākā daudzumā).
Cepumu glazēšanā izmantoju 72% šokolādi, bet, protams, var izmantot arī tādu, kam mazāks kakao saturs. Patiesībā pēc garšas un konsistences tie līdzinās “digestive” cepumiem un ir ļoti vienkārši pagatavojami – procesā iesaistīju bērnus, jo ir vairāki mazi darbiņi, kurus var uzticēt viņiem.
Cepumi ir piemēroti sasaldēšanai vai uzglabāšanai ledusskapī slēgtā traukā aptuveni nedēļu. Es ieteiktu cept uzreiz divas pannas cepumu, jo apsolu, ka tie pāri nepaliks!
Izejvielas (vienai pannai plus vēl mazliet cepumu):
- 90 grami sviesta istabas temperatūrā
- 80 grami cukura
- 1 liela izmēra ola, viegli sakulta
- 20 grami kokosriekstu skaidiņu
- ja vēlies – 20 grami diedzētu un izžāvētu graudu
- 120 grami pilngraudu miltu
- 70 grami kviešu miltu
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- 100 grami tumšās šokolādes
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru.
- Ar mikseri sakuļ kopā sviestu ar cukuru, aptuveni 2-3 minūtes. Pievieno olu un turpina kult vēl vismaz minūti. Ja nepieciešams, trauka malas pa laikam notīra no sviesta, lai masa vienmērīgi sakulta.
- Bļodā kopā sajauc kokosriekstu skaidiņas, graudus, pilngraudu un parastos miltus, kā arī cepamo pulveri. Bļodas saturu pievieno sviesta masai un ar koka karoti maisa, līdz iegūta viendabīga masa.
- No mīklas ar rokām veido mazas bumbiņas (aptuveni 2.5 centimetru diametrā), liek uz sagatavotās pannas 3 cm attālumā vienu no otras. Ar dakšiņas zariem uzspiež katrai bumbiņai, to saplacinot.
- Cep krāsnī 12-15 minūtes. Izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.
- Izkausē šokolādi mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē. Pārlej mazā trauciņā un iemērc šokolādē pusi no cepuma, liek uz sausas virsmas nožūt.
Inese says
Ja diedzētie graudi dod papildu tekstūru, vai tos varētu aizstāt ar saspiestām linsēklām?
Kristīne says
Kas tieši jādara ar graudiem pirms pievienošanas mīklai? :)
Maija says
Vai sviesta vietā var izmantot kokosriekstu eļļu?