
Šo ēdienu gatavoju svētdienas pusdienām un “atrādīju” savos ‘Instagram’ storijos, procesa beigās piemetinot, ka mērcē dārzeņi ir labi paslēpti un nav manāni, lai arī tie veido lielāko mērces daļu. Uzreiz saņēmu pamatotu jautājumu – kāpēc dārzeņi jāslēpj? Atbilde ir vienkārša – jo mūsmājās ir bērni, kuri dažādu dārzeņu sajaukumu un arī gaļu viena ēdiena ietvaros savā šķīvī šobrīd panes ne visai labi, pat ja šķīvja saturs pārbērts ar mīļāko sieru. Tā ka vecākiem ar līdzīgām problēmām iesaku – šī mērce ir pēc izskata līdzīga kečupam un dārzeņi un gaļa, ja rūpīgi nepēta, nav manāmi. Gan uzreidz brīdinu – jo cimperlīgāki bērni, jo dārzeņi jāgriež mazākos gabaliņos.
Izejvielas 4-6 porcijām:
- eļļa cepšanai
- 1 liels vai 2 mazāki sīpoli, nomizoti un sagriezti gabaliņos
- 3 ķiploku daiviņas, nomizotas un sakapātas
- garšvielas – es liku pa tējkarotei no saldās paprikas pulvera, Provansas garšvielām, BBQ garšvielas; var droši likt arī smaržīgos piparus, lauru lapas, fenheļa sēklas utt.
- 1 sarkanā paprika, sagriezta gabaliņos
- 2 burkāni, nomizoti un sarīvēti un rupjās rīves
- 500 grami maltas tītara gaļas
- 700-800 ml konservētu tomātu
- 3 ēdamkarotes tomātu pastas
- 2 ēdamkarotes brūnā cukura
- sāls pēc garšas
- 1 cukīni, sarīvēts uz rupjās rīves
- ja vēlies – pāris šļukas Vusteras mērces
- Pasniegšanai – pasta (šoreiz izmantoju tagliatelli) un rīvēts siers
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā vidēji lielā katlā apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno ķiploku un cep 1 minūti. Pieber garšvielas un, ja nepieciešams, nedaudz eļļas, samaisa. Pievieno sagrieztu papriku un burkānus, pielej pusglāzi ūdens un sautē aptuveni 5 minūtes uz vidējas uguns. Pēc vajadzības ūdeni papildina.
- Uz pannas uzkarsētā eļļā apcep tītara gaļu, pēc vajadzības ar koka karoti to saspaidot, lai neviedotos gabali. Pieber šķipsnu sāls. Gaļu pārliek katlā ar dārzeņiem, pievieno konservētos tomātus, tomātu pastu, cukuru un nedaudz sāls, visu samaisa. Visu sautē uz lēnas uguns 12-15 minūtes. Ja konsistence kļūst pārāk bieza, pievieno nedaudz ūdens. 2-3 minūtes pirms sautēšanas laika beigām katla saturam pievieno rīvoto cukīni, visu kārtīgi samaisa un turpina sautēt.
- Beigās pievieno Vusteras mērci (ja vēlies) un pēc vajadzīgas vēl sāli un cukuru. Pasniedz ar pastu – mums vislabāk garšo ar spagetti vai tagliatelli. Pārber ar rīvētu cieto sieru.
Atbildēt