Falafeļi ir Tuvo austrumu un Ziemeļāfrikas veģetāro ēdienu klasika – eļļā ceptas auna (turku) zirņu bumbiņas, kas papildinātas ar dažādām garšvielām un zaļumiem. Parasti pasniedz kopā ar pitas maizi, dārzeņiem un dažādām mērcēm. Falafeļu gatavošanā parasti netieku izmantoti dzīvnieku valsts produkti, kas tagad gavēņa laikā var būt nozīmīgs faktors.
Mani no biežākas šī ēdiena gatavošanas ikdienā atturēja tas, ka tie ir jācep eļļā, kas parasti ir gana piņķerīgs un arī ne visai veselīgs process (eļļā vārītu tradicionālo falafeļu recepti meklē ŠEIT). Tādēļ vienreiz nolēmu pamēģināt cepšanu krāsnī un – amats bija rokā! Protams, krāsnī ceptās bumbiņas nav tik kraukšķīgas kā eļļā ceptās, bet vienalga tās ir gana gardas un ar patīkamu struktūru.
Šoreiz pirms cepšanas katru falafeli apviļāju sezama sēkliņās, bet var apviļāt panko (japāņu rīvmaize, nopērkamā Āzijas produktu stendos), parastajā rīvmaizē vai neapviļāt vispār. Līdzīgi ar visu pārējo – variāciju ir bez gala. Šoreiz pievienoju mandeļu miltus un citronu miziņu. Citreiz tos nelieku, vai pierīvēju apelsīnu. Ķiplokus un sīpolus gan izmantoju vienmēr, jo tie dod daudz garšas un arī sulīgumu.
Izejvielas: 20 bumbiņām:
- 400 grami vārītu auna (turku) zirņu
- ja vēlies – 40 grami mandeļu miltu vai smalki samaltu mandeļu
- bunte svaiga koriandra un pētersīļu, rupji sakapāti
- šķipsna sāls
- 2 tējkarotes malta kumīna (romiešu ķimeņu)
- 1 tējkarote malta koriandra
- ja vēlies – 1 tējkarote citrona miziņas
- 4 ķiploka daiviņas, nomizotas
- 2 ēdamkarotes olīveļļas
- 3 ēdamkarotes miltu
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- 2 sīpoli, nomizoti un sagriezti gabalos
- 1 ēdamkarote citrona sulas
- Ja vēlies – sezama sēkliņas apviļāšanai
Gatavošana:
Visas sastāvdaļas samaļ ar blenderi viendabīgā masā. Var palikt neliela tekstūra, nav jābūt bērnu ēdiena konsistencei, bet jāskatās, lai nepaliek veseli zirņi un lielāki sīpolu gabali. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Ar rokām no sablenderētās masas veido 20 bumbiņas un liek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Ja vēlas, var apviļāt sezama sēkliņās. Cep 20 minūtes. Pasniedz ar jogurta tipa mērci (augu valsts versija – tahini jeb sezama sēkliņu pastas mērci).
Atbildēt