Nosaucu šos cepumus par “Cepumiem BEZ” par godu tam, ka to sastāvā nav tik daudz kā – nav cukura, nav miltu un olu, nav piena produktu. Tekstūra un garša no tā nemaz necieš – cepumi garšo pēc banāniem (kas nodrošina dabisku saldumu) un kokosriekstiem. Protams, tie nav tik saldi kā veikalā pirktie un – labi, ka tā! Saldums man šķiet pilnīgi pietiekams. Īpaši labi, ja cepumus ēdīs bērni.
Šie noteikti mūsmājās būs tie cepumi, kuri vienā piegājienā tiks izcepti vismaz 3 porcijās un tad smuki sasaldēti. Šādi “noglabātus” gardumus izņem no saldētavas un patur pāris stundas istabas temperatūrā un tie ir gluži tādi paši kā pirms sasaldēšanas.
Kopumā recepte ļoti piemērota cilvēkiem ar alerģijām – ja ir alerģija arī pret glutēnu, iesaku izmantot bezglutēna auzas un cepamo pulveri.
Cepšanas laiks atkarīgs no tā, cik lielus cepumiņus izveidosi – plus nav tik svarīgi tieši kurā minūtē izņemsi tos no krāsns – ja cepsi nedaudz ilgāk, tie būs nedaudz sausāki, ja īsāku laiku – vidū mīkstāki. Skaties, kādi pašam labāk tīk.
Vari papildināt cepumus ar ekstrām pēc savas izvēles – sakapātu šokolādi, rozīnēm vai kaltētām dzērvenēm, var pievienot arī citus žāvētos augļus vai riekstus vai sēkliņas.
Recepte ar nelielām izmaiņām nākusi no bloga “Eye Candy Popper”.
Izejvielas 15-20 cepumiem:
- 110 grami pilngraudu auzu pārslu
- 45 grami mandeļu miltu vai kafijas dzirnaviņās samaltu mandeļu vai citu riekstu (ja nav alerģijas, var izmantot citus parastos vai pilngraudu miltus)
- 85 grami kokosriekstu skaidiņu
- maza šķipsniņa sāls
- puse tējkarote malta kanēļa
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- 2 gatavi (bet ne pārgatavojušies) banāni, nomizoti un saspaidīti ar dakšu
- ja vēlies – 1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai vaniļas pastas
- 4 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas (ja nebaidies no piena produktiem, vari izmantot parasto sviestu vai arī citu eļļu)
- pēc izvēles – sakapāta šokolāde (šoreiz pievienoju tumšo), rozīnes, kaltētas dzērvenes, citi žāvētie augļi, rieksti vai sēkliņas
Gatavošana:
- Lielā bļodā sajauc kopā auzas, maltās mandeles (vai miltus), kokosriekstu skaidiņas, sāli, kanēli un cepamo pulveri.
- Otrā bļodā saspaida ar dakšiņu banānus, pievieno uz lēnas liesmas izkausētu kokosriekstu eļļu, samaisa. Ja vēlas, pievieno vaniļu.
- Abu bļodu saturu savieno, samaisa viendabīgā masā.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem, vienu vai divas cepampannas izklāj ar cepamo papīru. Ar rokām no mīklas veido vienāda izmēra bumbiņas, kuras nedaudz saplacina, veidojot cepuma formu (cepumi cepšanās laikā īpaši daudz uz sāniem nepletīsies, tos var likt diezgan tuvu vienu otram blakus), divu ēdamkarošu izmērā.
- Cep 20-25 minūtes, līdz cepumiņu malas kļūst gaiši zeltainas. Atdzesē (karsti cepumi būs ļoti trausli).
Inese says
Vai es pareizi sapratu, ka saldētavā cepumus glabājat jau izceptus? Nevis samaisīto mīklu?
Linda Tellgrena says
Jā, saldēju arī gatavus cepumus! Līdz šim nekad problēmas pēc atkausēšanas nav bijušas.
Inese says
Paldies par recepti! Cepumi tiešām garšīgi!