Uzaugu laikā, kad šokolādes biezpiena sieriņi nebija ikdienas ēdiens, tie bija “deficīts” un dabūjami tikai īpašos gadījumos. Tādēļ ar tiem man saistās nostaļģiskas bērnības kulinārās atmiņas. Jāatzīstas, ka saviem bērniem biezpiena sieriņus nepērku, kaut kā nav iegājies. Bet pagatavot tos mājās, pašiem darbojoties, ir pavisam cita lieta!, īpaši, ja aiz loga lieli mīnusi un bērnu dārza vietā izklaides jāizdomā mammai.
Sanāca viss ar pirmo reizi lieliski, par ko patiesībā biju pārsteigta – par to laikam jāsaka liels paldies silikonam, kurš šokolādi smuki izlīdzina un sastindzina tā, lai sieriņu pēc noturēšanas saldētavā ir pavisam viegli gatavo produktu izņemt no formas.
Man krājumos atradās taisnstūra formas formiņas, bet droši var izmantot arī apaļās mafinu formas vai kādas mazākas konfekšu formiņas sieriņu sastindzināšanai. Tam nav īpašas nozīmes. Vienīgi katrā gadījumā atšķirsies patērētais šokolādes daudzums un gatavā produkta izmērs. Silikona formiņas iegādājamas u/v Stockmann.
Tāpat kā veikala sieriņiem, arī mājās gatavojamajiem var izdomāt daudz un dažādus variantus – šoreiz pie biezpiena masas pieliku citrona miziņu un kokosriekstu skaidiņas. Otrajā variantā – gabaliņos sagrieztu pīlādžu marmelādi.
Sākotnējā recepte nākusi no Signes Meirānes grāmatas “Bērni ĒD!”.
Izejvielas (man no šī daudzuma sanāca 5 paliela izmēra sieriņi vai 8 standarta izmēra):
- 180 grami tumšās šokolādes, sakapātas (var izmantot arī piena šokolādi vai balto šokolādi)
- 200 grami pilnpiena biezpiena (es izmantoju “Straupes” biezpienu; var ņemt plakano paciņu biezpienu, tad, iespējams, var izlaist blenderēšanas soli)
- 3 ēdamkarotes skābā krējuma (ar vismaz 20% tauku procentu)
- 3-5 ēdamkarotes pūdercukura (cukuru pievieno pēc garšas)
- Dažādi pildījumi – kokosriekstu skaidiņas, citrusu miziņas, cukāti, marmelāde, ievārījums, žāvēti augļi u.c.
- Vēl – silikona formiņas un otiņa
Gatavošana:
- Ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē šokolādi. Ar otiņu ņem izkausēto šokolādi un izsmērē silikona formiņas pamatni un sānus tā, lai nepaliktu “caurumi”. Kad izklātas visas formiņas, tā ieliek saldētavā aptuveni uz 15 minūtēm.
- Pa to laiku gatavo pildījumu – ar blenderi kopā sablenderē biezpienu, krējumu un pūdercukuru tā, lai veidojas salīdzinoši viendabīga masa. Var pievienot citrusa miziņas, kokosriekstu, cukātus, marmelādi, ko sirds kāro (marmelādi un līdzīgus pildījumus var ielikt arī šokolādes pildīšanas procesā).
- Formiņas izņem no saldētavas un atkārto procesu ar šokolādes izklāšanu tā, lai silikona formiņu malas būtu noklātas pēc iespējas vienmērīgi (bet nevajag pārcensties, silikons visu sastingšanas gaitā skaisti izlīdzinās). Atkal ieliek uz 10-15 minūtēm saldētavā.
- Silikona formiņas pilda ar biezpiena masu – pa vidu var ielikt kādu ogu, marmelādi vai citu “pārsteigumu”. Masu pilda tikai līdz formas augšai, pat pāris milimetrus zem tās. Tad atkal ņem otiņu ar šokolādi un pārsmērē pāri biezpienam tā lai, virspuse būtu pilnībā noklāta. Liek saldētavā uz pusstundu. Uzmanīgi izņem no formiņas, mēģinot nesabojāt sieriņa “eksterjeru”. Uzglabā ledusskapī.


Sveika, kur var iegādāties silikona formiņas šādā izmērā? :)
Manējie vesti no ārzemēm, LV nepateikšu, kur nopirkt. Vislielākā silikona izvēle ir Gemosā.