Forša un universāla recepte, kurā aprikožu vietā var izmantot visu, ko sirds vēlas – persikus, nektarīnus, dažādas ogas. Skābākām izejvielām nepieciešams pildījumam pievienot par pāris cukura karotēm vairāk. Mandeļu masas pildījums ir sulīgs un tā maigā garša labi sader ar aprikožu tekstūru. Gatavošana ir īpaši vienkārša – nepieciešama viena liela bļoda un mīklas rullis, ar ko izrullēt kārtaino mīklu.
Izejvielas:
- 90 grami sviesta istabas temperatūrā
- 75 grami cukura
- 2 tējkarotes medus
- 30 grami miltu
- 100 grami mandeļu miltu
- 175 grami rikotas siera vai rikotas biezpiena (nopērkams Rimi, Stockmann un citur – skat.foto)
- 1 ola
- 50 ml brendija, ruma vai viskija
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai pastas
- 2.5 kārtainās mīklas plāksnītes, atlaidinātas
- 5 lielas aprikozes vai 7 mazākas, pārgrieztas uz pusēm un izņemti kauliņi
- 50 grami mandeļu skaidiņu
- pūdercukurs pārkaisīšanai
Gatavošana:
Izņem kārtaino mīklu no saldētavas un atlaidina. Uz sausas pannas viegli apcep mandeļu skaidiņas. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Ņem pīrāga vai parasto apaļo cepamo formu (pēdējo izklāj ar cepamo papīru) ar 20-23 cm diametru. Apakšu un sānu malas izklāj ar viegli izrullētu kārtaino mīklu. Ar nazi var izgriezt vajadzīgo mīklas formu, un mīklu “sastiķēt” jau ieliktu formā. Pēc pildījuma ieliešanas tas, iespējams, nesniegsies līdz formas malām – cepšanās laikā pildījums “pacelsies”.
Ar mikseri saputo sviestu, cukuru un medu. Pievieno miltus, maltās mandeles, rikotu/biezpienu, olu, alkoholu un vaniļu. Maisa, līdz iegūta viendabīga pildījuma masa. Pildījumu lej sagatavotajā formā pa virsu mīklai, pildījuma virspusi izlīdzina. Virsū liek aprikožu pusītes ar griezuma vietu uz leju, tās viegli iespiežot pildījumā. Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām.
Cep krāsnī 45-50 minūtes. Jāuzmana mīklas maliņas – ja sāk pārāk brūnēt, tās apklāj ar foliju un turpina cept. Izņem no krāsns un pirms pasniegšanas pilnībā atdzesē. Pārkaisa ar pūdercukuru un pasniedz
Ilona says
Izskatās fantastiski, bet ar ko var aizvietot rikotu vai biezpienu?
Linda Tellgrena says
Hmm, šajā variantà īsti citu alternatīvu nav. Vēl varētu derēt creme fraiche.
Aiga says
Vai mandełu miltus var aizstāt ar ,piemēram,maltiem valriekstiem?
Linda Tellgrena says
Jā, protams!
Laura says
Vai alkoholu var nelikt vispār? Kā tas ietekmē vai neietekmē garšu – kāpēc alkohols ir receptē? Paldies!
Linda Tellgrena says
Jā, protams, var nelikt alkoholu! Tas ir domāts garšas uzlabošanai, kulināru funkciju neveic :)