Turpinām ievārījumu sezonu ar “Dansukker” – šoreiz vasaras pilnbriedā gatavosim ziemas krājumus Provansas noskaņās.
Persiki, nektarīni un aprikozes veido harmonisku pāri ar vairākiem garšaugiem. Kauliņaugļu sezonā jau vairākus gadus gatavoju ievārījumus kombinācijā ar lavandu un rozmarīnu. Galvenais – izvēlēties pareizo garšaugu daudzumu, lai to aromāts nenomāktu augļu garšu. Lavanda ir fantastisks papildinājums ievārījumiem!
Šajā receptē izmantoju sarkanās aprikozes, kuras izdevās “nomedīt” lielveikalā – tās pirkšanas brīdī bija pacietas, bet pēc pāris dienām istabas temperatūrā jau bija nogatavojušās pietiekami, lai izmantotu ievārījuma gatavošanai (mīkstas iespiežot, bet labi turas kopā).
Ievārījuma gatavošanai izmantoju jauno ievārījuma cukuru “Slaidais” – to pievieno tikai 250 gramus (1 paciņu) uz kilogramu ogu vai augļu. Rezultātā iegūstam patīkami biezu ievārījumu (pateicoties sastāvā esošajam pektīnam) un izteiktu galvenā produkta garšu.
Izejvielas (divām litra burciņām):
- 100 ml verdoša ūdens
- 2 ēdamkarotes kaltētu lavandas ziediņu (nopērkami garšvielu veikalos)
- 1 kg aprikožu masas (bez kauliņiem)
- Pēc izvēles – 1 ēdamkarote svaiga medus
- 250 grami ievārījuma cukura “Slaidais”
- 4 ēdamkarotes citrona sulas
Gatavošana:
Lavandu ziedus mazā bļodiņā aplej ar verdošu ūdeni, uzliek vāku un atstāj ievilkties uz 20 minūtēm (pa šo laiku var sterilizēt burkas pēc izvēlētās metodes). Nokāš biezumus.
Aprikozes sagriež mazos gabaliņos. Griež lielākos gabalos, ja aprikozes ir mīkstas un gatavas.
Aprikozes liek katliņā, pielej lavandu novilkumu un ja izmanto – tad arī medu. Visu uzvāra, pa laikam apmaisot. Pieber ievārījuma cukuru, kārtīgi samaisa un turpina vārīt 5-7 minūtes, līdz iegūta vēlamā konsistence. Ievārījums liksies pašķidrs, bet cukura sastāvā esošais pektīns pēc atdzišanas to sarecinās. Karstu ievārījumu lej sterilizētās burkās, tās aizvāko. Pilnībā atdzesē. Uzglabā vēsā vietā (ledusskapī vai pagrabā).
Recepte tapusi sadarbībā ar “Dansukker”.
Atbildēt