Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Pilngraudu “Digestive” cepumi

11 februāra, 2019 Leave a Comment

“Digestive” cepumu dzimtene ir Skotija, kur tos radīja divi ārsti pirms teju diviem gadsimtiem. Viņu mērķis bija palīdzēt saviem pacientiem cīņā ar gremošanas problēmām. Lielbritānijā šie cepumi joprojām ir lielā cieņā, turklāt ar šokolādi pārklātie “digestive” publikas balsojumā ir uzvarējuši kā iemīļotākie no visiem cepumiem, ko pasniedz pie tējas. Ar ko tie ir specifiski? Ar paaugstinātu šķiedrvielu saturu, kā arī ar to, ka tie nav ne īsti saldi, ne sāļi (ar šokolādi pārklātie, protams, ir saldi!). Kā šķiedrvielu avots tiek izmantotas gan auzu pārslas, gan klijas un graudi, kā arī pilngraudu milti. Protams, šie cepumi ir un paliek našķis, nevis veselīga uztura sastāvdaļa, tomēr tie būs uzturvērtības ziņā labāka izvēle. Šajā receptē izmantotie pilngraudu milti un placinātie graudi dod cepumiem patīkamu rupjāku struktūru, bet šokolāde tos padara par ļoti foršu uzkodu!

Par cepumu veidošanu – viss būs ļoti vienkārši, ja mīkla cepumu spiešanas brīdī būs īstajā temperatūrā – ne par aukstu, ne par siltu. Silta tā būs ‘ķepīga’, bet auksta – grūti strādājama. Rullēšanas laikā mīkla ir mīksta, tad tā tiek ielikta ledusskapī vai saldētavā, lai cepumu spiešanas brīdī ar to varētu vienkārši strādāt, t.i., izspiest cepumus. Ja mīkla atkal pastāv istabas temperatūrā un sāk lipt pie rokām, to var ielikt atpakaļ uz dažām minūtēm aukstumā un mēģināt vēlreiz.

Par izmantotajiem graudiem – diedzētie un placinātie graudi vienmēr atrodas manā virtuves plauktā, jo izmantoju arī šo cepumu gatavošanai, kā arī cepot maizīti. Tie ir ļoti veselīgs papildinājums cepumiem, jo ražošanas procesā vispirms tiek izdiedzēti, tad izžāvēti un sasmalcināti. Graudus iegādājos lielveikalā veselīgās pārtikas stendā.

Izejvielas (18 cepumiem):

  • 90 grami sviesta istabas temperatūrā
  • 110 grami brūnā cukura (es liku 55 gramus nerafinēto demeraras cukuru un 55 gramus gaiši brūno muskovado cukuru)
  • 1 ola
  • 20 grami kokosriekstu skaidiņu
  • 35 grami diedzētu placinātu rudzu graudu (nopērkami Rimi veselīgo preču stendā)
  • 100 grami pilngraudu kviešu miltu
  • 50 grami kviešu miltu
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • šķipsna sāls (puse tējkarotes)
  • 150 grami šokolādes (es izmantoju piena šokolādi, labi derēs arī tumšā)
  • ja vēlies – kokosriekstu skaidiņas pārkaisīšanai

Gatavošana:

  1. Sviestu saputo kopā ar cukuru. Pievieno olu, saputo vēlreiz, līdz masa kļuvusi gaišāka un cukurs izkusis.
  2. Bļodā sajauc kopā kokosriekstu skaidiņas, rudzu graudus, abu veidu miltus, cepamo pulveri un sāli, visu samaisa. Pievieno saputotajai sviesta masai. Maisa, līdz iegūta viendabīga mīkla.
  3. Mīklu liek starp divām cepamā papīra loksnēm un izrullē 5 milimetru biezumā. Ieliek ledusskapī uz 30 minūtēm (es procesa paātrināšanai liku uz 15 minūtēm saldētavā).
  4. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Divas cepamās pannas izklāj ar cepamo papīru.
  5. Mīklu izņem no ledusskapja un uzmanīgi “novelk” nost no sākuma virsējo papīra loksni, pēc tam – apakšējo. Mīklu liek uz līdzenas virsmas (var viegli izkaisīt ar miltiem, es to nedarīju) un izspiež 7.5 cm lielus apļus. Izspiestos cepumus liek uz sagatavotajām pannām 2-3 cm attālumā vienu no otra. Cep 10-13 minutes, līdz brīdim, kad sāk iekrāsoties tumšākas cepumu maliņas (ja ir šaubas, labāk cepumus no krāsns izņemt agrāk, nekā vēlāk!). Ļauj pilnībā atdzist.
  6. Ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē šokolādi. Iemērc cepuma virspusi šokolādē, “lieko” šokolādi noņemot ar nazi vai “spatulu”. Ja vēlas, pārkaisa ar kokosa skaidiņām. Ļauj nožūt.

 

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Cepumi, Digestive cepumi, Gaišais muskovado cukurs, Kokosriekstu skaidiņas, Pilngraudu milti, Rudzu graudi, Šokolāde

« Saldā kartupeļa un ziedkāpostu krēmzupa
Citronu un polentas cepumi »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...