Baklažāni man šķiet vieni no nenovērtētajiem dārzeņiem – tie ir lieliski! Blogā atrodamas dažādas receptes, šoreiz variācija ar japāņu piesitienu (arī šos garenos spilgti violetos baklažānus dēvē par japāņu baklažāniem) – ar miso glazūru. Miso glazūras pamatā ir miso pasta, kas ir tradicionāla Uzlecošās saules zemes izejviela. Tās pamatsastāvdaļa ir sojas pupiņas, kuras parasti tiek fermentētas kopā ar sāli un īpašu pelējuma sēnīti. Papildus var tikt pievienoti rīsi, mieži un jūras zāles. Tā ir bagāta ar olbaltumvielām, vitamīniem un minerāliem. Atkarībā no sastāva un fermentēšanas ilguma miso pastām ir dažādas garšas – sāļas, saldas, tumīgas, augļainas, umami. Visierastākais miso pastas izmantošanas veids ir miso zupa, kas ir japāņu brokastu neatņemama sastāvdaļa.
Šajā receptē izmantota ‘shiromiso’ – gaišā sojas pupiņu pasta. To var iegādāties veikalos Āzijas produktu stendos. Savā virtuvē to izmantoju gan gatavojot zupas, gan marinējot zivis un gaļu. Vienīgais, ko der atcerēties – miso pastu nevajadzētu karsēt, jo augstās temperatūrās tā zaudē savu uzturvērtību un garšas īpašības.
Izejvielas:
- 4 japāņu baklažāni
- 1 ēdamkarote neitrālas garša eļļas
- 1 ēdamkarote sezama sēkliņu
- daži sīpolloki, sagriezti gabaliņos
- 6 koka irbulīši, izmērcēti ūdenī (15 minūtes)
- folija pārklāšanai
Glazūrai:
- 3 ēdamkarotes baltās/gaišās miso pastas
- 1.5 ēdamkarotes rīsu etiķa
- 1.5 tējkarotes sezama sēklu eļļas
- 1.5 ēdamkarotes sojas mērces
- 1 ēdamkarote agaves (vai cita neitrālas garšas) sīrupa vai šķidra medus
- ja vēlies – 1 ēdamkarote mirina
- 1 tējkarote rīvēta ingvera saknes
Gatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem.
Baklažānus nomazgā, nogriež galus un pašus sagriež 3 cm garās ripiņās. Ripiņas liek bļodā, kurai pārslaka eļļu un visu samaisa. Baklažānu uzdur uz irbulīšiem, atstājot nelielas atstarpes. Liek uz cepamās pannas vai cepamtraukā un cep 30-40 minūtes, līdz baklažāni ir mīksti.
Visas glazūras sastāvdaļas liek bļodiņā un samaisa viendabīga konsistences mērcē. Gatavus baklažānus izņem no krāsns un uzreiz pārlej ar mērci, pagroza izburlīšus, lai baklažāni pēc iespējas vienmērīgi būtu noklāti ar mērci (var ņemt talkā otiņu). Cepamo pannu vai trauku pārklāj ar foliju tā, lai tā būtu pilnībā noslēgta. Atstāj uz 10 minūtēm. Noņem foliju, pārkaisa sezama sēkliņām un sīpollokiem. Pasniedz.
Atbildēt