Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

“Semlor” jeb zviedru marcipāna maizītes

18 aprīļa, 2019 Leave a Comment

Zviedru “semlor” maizītes, kuru pildījumā tiek izmantota mandeļu masa, cep, uzsākot Lielo Gavēni pirms Lieldienām. Tās ir kulinārās dekadences simbols un Zviedrijā ļoti iemīļotas gan pieaugušo, gan bērnu vidū.

Piemērotas gatavošanai arī Lieldienās!

Izejvielas (24-32 maizītēm atkarībā no izmēra):

● 50 grami svaiga rauga
● 500 ml piena
● 50 grami cukura
● 1 ēdamkarote malta kardamona
● 1 tējkarote sāls
● 1 ola, viegli sakulta
● 840 grami “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
● 150 grami sviesta istabas temperatūrā
● 1 sakulta ola pārsmērēšanai

Maizīšu pildījumam:

● 600 ml saldā krējuma
● 60 grami pūdercukura
● 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
● 200 grami mandeļu miltu
● 200 grami pūdercukura
● 3 olas baltumi
● pūdercukurs pārkaisīšanai

Gatavošana:

Pienu uzsilda līdz 35 grādiem (nekādā gadījumā pienu neuzkarsē par daudz, jo tad raugs tajā var neizdzīvot). Pienu lej lielā bļodā (ja mīcīšanai izmantos virtuves kombainu, tad uzreiz kombaina bļodā), ar pirkstiem iedrupina raugu, samaisa. Pieber cukuru, kardamonu un sāli, iemaisa olu. Pieber miltus, pievieno sviestu un sāk maisīt. Mīklu mīca 10 minūtes ar rokām vai 5 minūtes virtuves kombainā, līdz tā kļuvusi elastīga un viendabīga. Šī mīkla būs “smagāka” un mīkstāka nekā parakstā rauga mīkla dēļ pievienotā sviesta daudzuma. Ieeļļo bļodu, liek tajā mīklu un noliek siltā vietā uzrūgt 40-60 minūtes, līdz mīklas apjoms dubultojies. Mīklu izveļ no bļodas un pārdala divās vienādās daļās. No katras daļas izveido 12 vai 16 bumbiņas (atkarībā no tā, cik liekas tās vēlas – zviedriem patīk pamatīga izmēra “semla”). Bumbiņas liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, pa vidu atstājot vismaz 6-7 centimetrus, jo maizītes tiks vēlreiz raudzētas. Pannas ar maizītēm noliek siltā vietā raudzēties otro reizi uz aptuveni 30 minūtēm.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 225 grādiem.

Uzraudzētās maizītes pārsmērē ar sakultu olu. Cep krāsnī 8-12 minūtes, līdz tās kļuvušas skaisti zeltainas un vidū izcepušās.

Kamēr maizītes dziest, pagatavo pildījumu. Saputo saldo krējumu kopā ar pūdercukuru un vaniļu stingrās putās, iepilda konditorejas tūtā ar dekoratīvo uzgali.

Maizītēm nogriež pašu “cepurīti”, kuru noliek blakus. No pamatnes izņem ārā apmēram tējkarotes izmēra mīklas gabaliņu, ieliek atsevišķā bļodā.

Pagatavo mandeļu pildījumu, sajaucot kopā no pamatnēm izņemot mīklu ar mandeļu miltiem, pūdercukuru un olu baltumiem, līdz iegūta viendabīga masa. To ar karoti pilda atpakaļ izgrebtajās pamatnītēs. Pa virsu pa maizītes ārējo perimetru ar konditorejas tūtu spiež putukrējumu. Uzliek virsū cepurīti. Atkārto ar visām maizītēm. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukurs.

Recepte tapusi sadarbībā ar a/s “Dobeles Dzirnavnieks”

Filed Under: Konditoreja, Receptes Tagged With: Lieldienu ēdiens, Mandeļu milti, Marcipāns, Pūdercukurs, Saldais krējums, Sausais raugs, Zviedrijas virtuve, Zviedru virtuve

« ‘Marshmallow’ zefīri šokolādē
Nutellas pītā maize »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...