Ļoti kārdinoša rauga mīklas maizīte, kuru īpašu padara daudzie lazdu riekstu un šokolādes krēma slāņi. Recepte piemērota tiem, kas nav ļoti draudzīgās attiecībās ar rauga mīklu, jo šoreiz mīkla ir galīgi “nelipīga” un viegli mīcāma un rullējama – nestiepjas par daudz, neraujas un ir pēc raudzēšanas viegli rullējama. Vienīgais “mīnuss” – maizīti iesaku apēst pirmajā dienā pēc cepšanas, jo otrajā tā paliek nedaudz sausa. Vēl – ja vēlies saldu maizīti, iesaku pāri riekstu krēmam pārbērt pāris karotes cukura, jo pēc “standarta” receptes saldums ir tik, cik no riekstu krēma. Receptes avots: ŠEIT.
Izejvielas:
Mīklai:
- 160 grami silta (43 grādi) piena
- 1 ēdamkarote cukura
- 7 grami sausā rauga
- 400 grami kviešu miltu
- 60 grami izkausēta un nedaudz atdzesēta sviesta
- 2 L izmēra olas
- 1 tējkarote sāls
Pildījumam:
- 160 grami lazdu riekstu un šokolādes krēma (piemēram, ŠIS vai Nutella, kas nav pati labākā izvēle dēļ sastāva, tāpēc iesaku meklēt alternatīvas bio veikalos, izvēloties, piemēram, šo riekstu krēmu )
- 70 grami viegli apceptu un no miziņām notīrītu lazdu riekstu, smalki sakapāti
- pārsmērēšanai – 1 viegli sakulta ola
Gatavošana:
- Gatavo mīklu – miksera bļodā sajauc kopā silto pienu, cukuru un raugu. Noliek malā uz 10 minūtēm.
- Ieslēdz mikseri un pievieno 120 grami miltu, turpina maisīt, līdz izveidojusies viendabīga masa. Pievieno kausēto sviestu un 60 gramus miltu, atkal samaisa. Iemaisa olas. Pakāpeniski pievieno sāli un atlikušos miltus (220 gramus). Es izmantoju mīcīšanas uzgali un turpināju mīcīt, līdz izveidojas viendabīga konsistences mīkla. Tā nav īpaši mīksta un vijīga, par to nevajag uztraukties, jo pēc pirmās raudzēšanas struktūra pilnībā izmainīsies. Ja nav kombaina, mīklu var mīcīt ar rokām.
- Lielu bļodu iesmērē ar eļļu un no mīklas izveido apaļu “kukulīti”. Liek bļodā, apveļ otrādi (lai mīkla viscaur būtu noklāta ar eļļu). Pāri liek tīru virtuves dvielīti vai pārtikas plēvi un noliek uzrūgt siltā vietā. Ļauj uzrūgt aptuveni 1 stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.
- Ņem apaļu cepamo formu 26 cm diametrā (ja formas nav, bez tās var iztikt, tikai maizīte būs nedaudz lielāka un plakanāka, kā arī nedaudz ātrāk izcepsies).
- Gatavo pīni – uz viegli ar miltiem izbārstītās virsmas izveļ uzrūgušo mīklu, izspiež ārā gaisu un atkal izveido apaļu formu. Pārklāj un noliek “atpūsties” uz 10 minūtēm.
- Izrullē mīklu 40-45 cm taisnstūrī. Pārsmērē ar riekstu un šokolādes krēmu (atstāj 1 cm maliņas brīvas). Pārber ar kapātajiem lazdu riekstiem.
- Sākot no garākās malas, pakāpeniski sāk rullēt mīklu garā “rullī”. Aizspiež ciet galus. Ruļļa savienojuma vietu pagriež uz leju. Ar maizes nazi (derēs arī ass parastais nazis) rulli pārgriež gareniski uz pusēm. Iegūtās divas bizes daļas sāk uzmanīgi tīt vienu ap otru, veidojot apli, ar griezuma vietām uz augšu. Pārceļ uz sagatavoto formu, pārklāj ar dvielīti vai pārtikas plēvi. Noliek siltā vietā uz 45 minūtēm siltā vietā uzrūgt (vai līdz mīkla ir dubultojusies izmērā). Pārsmērē ar sakultu olu.
Atbildēt