Augusts ir tomātu ražas laiks. Nu jau pāris gadus man ir siltumnīca, kurā audzēju visdažādāko šķirņu tomātus. Vislabāk tie garšo svaigi, bet dažādībai ik pa laikam gatavoju arī siltos ēdienus. Šī lēcu zupa ir ļoti sātīga un vienkārši pagatavojama. Tomāti un siers ir klasiska kombinācija – šoreiz zupai pāri sadrupināju fetas sieru, citreiz uzcepu siltas siermaizes.
Izejvielas 6 porcijām:
- eļļa cepšanai
- 1 liels sīpols, nomizots un sagriezts gabaliņos
- zaļumu saišķītis (ar aukliņu sasien dažādus garšaugus – es izmantoju timiānu un citrontimiānu, rozmarīnu, salviju, raudeni un pētersīļus)
- 3 ķiploka daiviņas, nomizotas un sagrieztas plānās šķēlītēs
- 2 kg svaigu, blanšētu un nomizotu tomātu bez kātiņiem, sablenerēti (protams, var izmantot arī sablenderētus 2 x 800 ml bundžas)
- 300-500 ml dārzeņu buljona vai ūdens (šķidruma daudzums atkarīgs no tomātu konsistences)
- 400 grami sarkano lēcu, noskalotu zem tekoša ūdens
- sāls pēc garšas
- 1-2 ēdamkarotes cukura
- 1 ēdamkarote baltvīna vai cita gaišā etiķa
- ja ir – 1 ēdamkarote Vusteras mērce
- pasniegšanai – 200 grami sadrupināta fetas siera un zaļumi
Gatavošana:
Uz pannas eļļā apcep sīpola gabaliņus, līdz caurspīdīgi. Pievieno garšaugu buntīti un ķiploku. Cep vēl pāris minūtes. Pievieno tomātus un šķidrumu, uzvāra. Pieber lēcas, samaisa. Uzliek vāku un uz mērenas uguns vāra, līdz lēcas ir kļuvušas mīkstas (pa laikam apmaisot), aptuveni 15-20 minūtes. Vārīšanas vidū izņem garšaugu bunti. Gatavai zupai pievieno sāli, cukuru, etiķi un Vusteras mērci, samaisa. Pasniedz pārkaisītu ar fetas sieru un zaļumiem.
Aina says
Labdien! Vai Vusteras mērci var aizstāt ar austeru vai zivju mērci?
Linda Tellgrena says
Sveika! Nē, šīs mērces nav savstarpēji aizvietojamas. Vusteras mērcei ir cits sastāvs un funkcijas :)