Burgeri ļoti piestāv rudenim – laikā, kad ēdienreizēs vēlamies baudīt siltu, smaržīgu ēdienu, jeb kā to angliski dēvē – ‘comfort food‘. Mūsmājās burgerus parasti gatavojam brīvdienās un piedevas katrs var izvēlēties pēc sirds patikas!
Pamatā, protams, burgermaize un gaļa – gaļu izvēlos sulīgu liellopu, tam pievienoju tikai sāli un piparus. Vislabāk garšos nogatavināts liellops, jo tam ir zemāks mitruma procents, gaļa cepšanas laikā vairs nezaudēs mitrumu, t.sk. arī saglabās savu sākotnējo formu.
Jau gadiem ilgi viena no mīļākajām piedevām burgeros mūsmājās ir karamelizēti sīpoli. Tie ir saldeni, ar patīkamu stiprumu un mīkstas konsistences. Klasisko karamelizēto sīpolu recepti meklēt šeit, bet šoreiz gatavoju dabiski raudzētā sojas mērcē glazētus sīpolus! Sojas mērce labi sader ar sīpolu dabisko saldenumu un dod visam ēdienam “umami” notis. Ja mājās tev nav pieejams mirins (rīsu vīns) un rīsu etiķis, droši izmanto balzāmetiķi “parasto”. Kad sīpoli tuvojas gatavībai, nogaršo tos un papildini ar saldumu vai tieši pretēji – skābumu pēc savas izvēles.
Kā burgera mērci šoreiz pagatavoju majonēzi ar čili mērci sriraču – čili dod patīkamu asumu un izsilda. Šāda mērce labi garšos asumiņa mīļotājiem arī ar kartupeļiem vai kā piedeva gaļai.
- 4 burgeru maizītes
- 800 grami maltas liellopu gaļas (es izmantoju bio liellopa gaļu ar tauku saturu ne vairāk kā 20%)
- šķipsna sāls
- 8 salātu lapas
Mērcei:
- 160 ml majonēzes
- 2 ēdamkarotes (vai vairāk – pēc garšas) sriračas mērces
- 1 ēdamkarte saldinātāja (es izmantoju agaves sīrupu)
Sīpoliem:
- 4 lieli sarkanie sīpoli
- eļļa cepšanai
- 80 ml sojas mērces “Kikkoman”
- 120 ml mirina (rīsu vīna)
- 60 ml rīsu etiķa
- 2 ēdamkarotes cukura
Gatavošana:
- Sīpolu gatavošana: nomizo sīpolus, sagriež plānās un pēc iespējas vienāda biezuma ripiņās (es izmantoju mandolīnu). Uzkarsē pannu un eļļu. Pievieno sīpolus un kārtīgi samaisa – tā, lai tie būtu pārklāti ar eļļu. Cep 5 minūtes, kamēr sīpoli sāk ‘svīst’ (izskatās skaisti spīdīgi). Pievieno mirinu, cukuru un sojas mērci. Sutina vēl 10 minūtes uz nelielas uguns. Beigās pievieno rīsu etiķi un pasautē vēl 5 minūtes. Rezultātā sīpoliem jābūt ļoti mīkstiem un karamelizētiem. Noliek siltumā, kamēr gatavo pārējās burgera sastāvdaļas (ja nepieciešams, pirms izmantošanas var vienkārši uzsildīt).
- Gatavo gaļu – liellopa gaļu samīca kopā ar sāli. Veido apaļas burgeru formas “kotletes” (es veidošanai izmantoju šo rīku). Cep, vislabāk uz grila, līdz gatavas.
- Pagatavo mērci: sajauc kopā majonēzi, sriraču un sīrupu.
- Liek kopā burgeri: uz uzsildītas burgera maizītes apakšejās daļas uzsmērē mērci, liek 2 salātu lapas, kotleti, tad glazētos sīpolus. Pa virsu liek augšējo burgera maizes daļu. Pasniedz.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Kikkoman”
es says
Atļaušos palabot – burgers. https://tezaurs.lv/#/sv/burgers
Linda Tellgrena says
Paldies! Tagad zināšu un atcerēšos :)