Zivs gatavošanai nav jābūt sarežģītai, tieši otrādi – ja izmantojam kvalitatīvu zivi, tai virtuvē nav jāpavada ilgs laiks, lai iegūtu īsto garšu un konsistenci. Kad apnikusi vienkārši cepta zivs, ir laiks izmēģināt ko jaunu: šoreiz recepte, kā pagatavot mencu Āzijas noskaņās, ar ingveru.
Pievēršoties Āzijas tēmai – pirms pāris gadiem iepazinos ar ‘ponzu’ mērci: tā uzreiz iekaroja vietu manā virtuvē. Pamatā šim produktam ir dabīgi raudzēta sojas mērce, kas dod “umami” garšu un patīkamu sāļumu. Bet ponzu piemīt arī citrusu svaigums, kas tik ļoti piestāv jūras produktiem. ‘Ponzu’ var izmantot gan marinādēs, gan glazēt zivis un gaļu, gan pievienot ‘dipi’ mērcēm.
Mencas gatavošanā izmantojam svaigu ingvera sakni, to papildinot ar ‘ponzu’ mērces svaigumu un saldeno mirinu (rīsu vīna). Šādi gatavota zivs iegūst neparastāku garšu vien dažās minūtēs.
Visplašāko Āzijas produktu klāstu atradīsi interneta veikalā “Cesars”, bet dabīgi raudzētās “Kikkoman” sojas mērces meklē veikalos Āzijas produktu stendos.
Izejvielas 2 porcijām:
- 300 grami mencas filejas (bez asakām)
- 50 grami svaiga ingvera saknes
- Eļļa cepšanai
- 100 ml “Kikkoman” ‘ponzu’ mērces
- 100 ml mirina (saldais japāņu rīsu vīns)
- 3 tējkarotes agaves sīrupa vai cita saldinātāja
- Maurlociņi dekorēšanai
- Rīsi pasniegšanai
Gatavošana:
Mencas fileju sadala divos vienādos gabalos. Ingvera sakni nomizo un sagriež plānos salmiņos. Pannā uzkarsē eļļu, apcep ingveru, aptuveni vienu minūti.
Mazā bļodiņā kopā sajauc ponzu, mirinu un sīrupu. Pusi no mērces lej uz pannas, samaisa ar ingveru. Pa virsu “uzsēdina” zivs gabalus. Cep zivi no abām pusēm, līdz tā gatava. Uz šķīvja liek rīsus, pa virsu zivi, pārlej ar atlikušo mērci. Dekorē ar maurlokiem.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Kikkoman”
Atbildēt