Iepriekš esmu rakstījusi par sojas mērces ražošanas un izmantošanas procesiem, šoreiz – nedaudz vairāk par to, kā šis produkts pozitīvi ietekmē mūsu veselību.
Antioksidanti – sojas mērce tradiconāli tiek ražota, izmantojot fermentēšanas metodes. Šīs dabiskās raudzēšanas procesā rodas dažādas mūsu organismam nepieciešamas uzturvielas – peptīdi no proteīniem, oligosakarīdi un polisaharīdi no ogļhidrātiem un citi elementi, kas labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu, gremošanas un sirds un kartovaskulārās sistēmas.
Sojas mērce satur arī dažādus antioksidantu veidus – tā, piemēram, ir labs mangāna avots. Tāpat sastāvā var atrast tādus antioksidantus kā fenolskābes un ferulskābi. Interesanti, ka daži pētījumi liecina, ka augu izcelsmes antioksidantu sojas mērcē ir vairāk nekā sarkanvīnā!
Tāpat sojas mērce ir izpelnījusies godpilno 9.vietu pasaules veselīgāko produktu sarakstā tieši kā “labā proteīna” avots. Tas noticis, pateicoties proteīna blīvumam – karotē sojas mērces ir vairāk proteīna un mazāk kaloriju, nekā jēra gaļā vai laša filejā.
Dabīgās raudzēšanas procesā soja iziet cauri ogļhidrātu un proteīna sadalīšanas stadijām, kuras parasti notiek mūsu gremošanas traktā – tas faktiski nozīmē, ka sojas mērce mūsu organismos vieglāk pārstrādājas. Tāpat fermentācijas rezultātā paaugstinās oligosaharīdu koncentrācija, kas savukārt veicina “labo baktēriju” attīstību zarnu traktā. Zinātnieki turpina pētīt sojas mērces vērtīgās īpašības.
Nevar runāt par sojas mērci un veselību, nepieminot sāls daudzumu tajā. Viena ēdamkarote sojas mērces satur vidēji 1000 miligramus nātrija – teju pusi no ieteicamā dienas daudzuma. Tādējādi iespējams ātri vien izdarīt secinājumu, ka sojas mērce paaugstina kardiovaskulāro slimību un augsta asinsspiediena risku. Kamēr zinātnieki pie šī jautājuma vēl strādā, līdzšinējie pētījumi rāda, ka raudzēšanas procesa laikā proteīni tiek sašķelti peptīdos. Un daži no šiem peptīdiem tieši pretdarbojas asinsvadu sašaurināšanas procesiem t.i., asinsvadu veselībai ir pat labvēlīgi. Kamēr nevaram droši apgalvot, ka sojas mērces augstais sāls saturs nerada pilnīgi nekādas veselības problēmas, tādēļ lietosim gan sāli, gan sāli saturošus produktus mērenos daudzumos un sekosim sava ģimenes ārsta vai speciālista norādēm.
Visplašāko Āzijas produktu klāstu atradīsi interneta veikalā “Cesars”, bet dabīgi raudzētās “Kikkoman” sojas mērces meklē veikalos Āzijas produktu stendos.
Izejvielas 4 porcijām:
- 8 šķēles liesas cūkgaļas
- 2 sīpolloki, sagriezti gabaliņos
- 4 ēdamkarotes “Kikkoman” sojas mērces
- Rīvēta miziņa no 1 apelsīna
- 1 tējkarote rīvētas ingvera saknes
- 2 ķiploka daiviņas, nomizotas un sagrieztas plānās šķēlītēs
- 1-2 tējkarotes čili eļļas
- 1 ēdamkarote sezama eļļas
- Neitrālas garšas eļļa cepšanai
- 150 grami pilngraudu olu nūdeles
Dārzeņi piedevām:
- 1 sarkanā paprika, sagriezta šķēlītēs
- 8 konservētas mini kukurūzas
- Cūkgaļas šķēles traukā, samaisa ar sīpollokiem, 2 karotēm sojas mērces un apelsīna miziņu. Pārklāj un liek aukstumā marinēties vismaz uz vienu stundu.
- Uzkarsētā eļļā, apcep ingveru un ķiploku. Uz pannas izkārto cūkgaļas šķēles un cep no abām pusēm, līdz gatavas. Katru šķēli ar otiņu pārsmērē ar čili eļļu, kas sajaukta ar sezama eļļu un atlikušo sojas mērci. Noņem no pannas. Pannu nemazgā, tajā 3 minūtes cep papriku, pa laikam apmaisot, beigās pievieno kukurūzu.
- Uzvāra pilngraudu nūdeles saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma.
- Pasniedz dziļajos šķīvjos, uz tiek liekot nūdeles, pa virsu cūkgaļu un dārzeņus.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Kikkoman”
Atbildēt