Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Pikantā cūkgaļa ar nūdelēm

13 decembra, 2019 Leave a Comment

Iepriekš esmu rakstījusi par sojas mērces ražošanas un izmantošanas procesiem, šoreiz – nedaudz vairāk par to, kā šis produkts pozitīvi ietekmē mūsu veselību.

Antioksidanti – sojas mērce tradiconāli tiek ražota, izmantojot fermentēšanas metodes. Šīs dabiskās raudzēšanas procesā rodas dažādas mūsu organismam nepieciešamas uzturvielas – peptīdi no proteīniem, oligosakarīdi un polisaharīdi no ogļhidrātiem un citi elementi, kas labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu, gremošanas un sirds un kartovaskulārās sistēmas.

Sojas mērce satur arī dažādus antioksidantu veidus – tā, piemēram, ir labs mangāna avots. Tāpat sastāvā var atrast tādus antioksidantus kā fenolskābes un ferulskābi. Interesanti, ka daži pētījumi liecina, ka augu izcelsmes antioksidantu sojas mērcē ir vairāk nekā sarkanvīnā! 

Tāpat sojas mērce ir izpelnījusies godpilno 9.vietu pasaules veselīgāko produktu sarakstā tieši kā “labā proteīna” avots. Tas noticis, pateicoties proteīna blīvumam – karotē sojas mērces ir vairāk proteīna un mazāk kaloriju, nekā jēra gaļā vai laša filejā. 

Dabīgās raudzēšanas procesā soja iziet cauri ogļhidrātu un proteīna sadalīšanas stadijām, kuras parasti notiek mūsu gremošanas traktā – tas faktiski nozīmē, ka sojas mērce mūsu organismos vieglāk pārstrādājas. Tāpat fermentācijas rezultātā paaugstinās oligosaharīdu koncentrācija, kas savukārt veicina “labo baktēriju” attīstību zarnu traktā. Zinātnieki turpina pētīt sojas mērces vērtīgās īpašības.

Nevar runāt par sojas mērci un veselību, nepieminot sāls daudzumu tajā. Viena ēdamkarote sojas mērces satur vidēji 1000 miligramus nātrija – teju pusi no ieteicamā dienas daudzuma. Tādējādi iespējams ātri vien izdarīt secinājumu, ka sojas mērce paaugstina kardiovaskulāro slimību un augsta asinsspiediena risku. Kamēr zinātnieki pie šī jautājuma vēl strādā, līdzšinējie pētījumi rāda, ka raudzēšanas procesa laikā proteīni tiek sašķelti peptīdos. Un daži no šiem peptīdiem tieši pretdarbojas asinsvadu sašaurināšanas procesiem t.i., asinsvadu veselībai ir pat labvēlīgi. Kamēr nevaram droši apgalvot, ka sojas mērces augstais sāls saturs nerada pilnīgi nekādas veselības problēmas, tādēļ lietosim gan sāli, gan sāli saturošus produktus mērenos daudzumos un sekosim sava ģimenes ārsta vai speciālista norādēm.

Visplašāko Āzijas produktu klāstu atradīsi interneta veikalā “Cesars”, bet dabīgi raudzētās “Kikkoman” sojas mērces meklē veikalos Āzijas produktu stendos.  

Izejvielas 4 porcijām:

  • 8 šķēles liesas cūkgaļas 
  • 2 sīpolloki, sagriezti gabaliņos 
  • 4 ēdamkarotes “Kikkoman” sojas mērces 
  • Rīvēta miziņa no 1 apelsīna 
  • 1 tējkarote rīvētas ingvera saknes 
  • 2 ķiploka daiviņas, nomizotas un sagrieztas plānās šķēlītēs 
  • 1-2 tējkarotes čili eļļas 
  • 1 ēdamkarote sezama eļļas 
  • Neitrālas garšas eļļa cepšanai 
  • 150 grami pilngraudu olu nūdeles 

Dārzeņi piedevām: 

  • 1 sarkanā paprika, sagriezta šķēlītēs 
  • 8 konservētas mini kukurūzas 

Gatavošana: 

  1. Cūkgaļas šķēles traukā, samaisa ar sīpollokiem, 2 karotēm sojas mērces un apelsīna miziņu. Pārklāj un liek aukstumā marinēties vismaz uz vienu stundu. 
  2. Uzkarsētā eļļā, apcep ingveru un ķiploku. Uz pannas izkārto cūkgaļas šķēles un cep no abām pusēm, līdz gatavas. Katru šķēli ar otiņu pārsmērē ar čili eļļu, kas sajaukta ar sezama eļļu un atlikušo sojas mērci. Noņem no pannas. Pannu nemazgā, tajā 3 minūtes cep papriku, pa laikam apmaisot, beigās pievieno kukurūzu. 
  3. Uzvāra pilngraudu nūdeles saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma. 
  4. Pasniedz dziļajos šķīvjos, uz tiek liekot nūdeles, pa virsu cūkgaļu un dārzeņus. 

Recepte tapusi sadarbībā ar “Kikkoman”

Filed Under: Cūkgaļas ēdieni, Pastas un rīsu ēdieni Tagged With: Apelsīna miziņa, Āzijas virtuve, Čili eļļa, Cūkgaļa, Ingvera sakne, Kikkoman, Nūdeles, Olu nūdeles, Sezama eļļa, Sīpolloki, Sojas mērce

« Bioloģiskā pārtika: kāpēc iegādāties un iekļaut ēdienkartē?
Lēcas ar karamelizētiem sīpoliem »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...