Gaļas bumbiņas mūsmājās ir viens no iecienītākajiem ēdieniem, kas garšo pilnīgi visiem. Turklāt tās var variēt gan ar mērcēm, gan piedevām un katru reizi iegūt citas garšas. Zemāk atradīsi manu iecienītāko gaļas bumbiņu pagatavošanas recepti – tajā ir tikai 3 sastāvdaļas (plus sāls): liellopu gaļa, sīpoli un ķiploki. Olas un rīvmaizi parasti nelieku, jo tās padara gaļu cietāku – toties smalki sakapāti sīpoli gaļai dod sulīgumu.
Kad bumbiņas gatavas, pārsmērēju tās ar terijaki mērci – izvēlos vienu no četriem variantiem (mērce ar grauzdētām sezama sēklām, saldā terijaki ‘yakitori’ mērce, BBQ mērce ar ceptiem ķiplokiem vai ar medu), šoreiz apstājos pie terijaki ar ķiplokiem. Mērce ir saldena un maiga, piemērota arī bērniem, kas jutīgāki ir citādām garšām.
Pasniedzu ēdienu kopā ar tradicionālajām ķīniešu olu nūdelēm – tās ir žāvētas pa vienai porcijai vienā “ligzdiņā”, tādēļ ļoti vienkārši aprēķināt, cik daudz būs jāvāra atkarībā no ēdāju skaita.
Miso sviests ir izcila lieta – tam var pievienot arī sakapātus ķiplokus un maurlokus reizē ar miso pastu. Rezultātā iegūstam ar bagātīgu umami apveltītu piedevu, kas papildinās ļoti daudzus gatavus ēdienus.
- 500 grami liellopa maltās gaļas
- 200 grami sīpolu, nomizoti
- 4 ķiploka daiviņas, nomizotas un smalki sakapātas
- Sāls pēc garšas (es liku 1 ēdamkaroti)
- 150 ml “Kikkoman” terijaki BBQ mērces ar ceptiem ķiplokiem
Piedevās:
- 200 grami olu nūdeļu
- 2 kukurūzas vālītes
- Miso sviestam:
- 100 grami sviesta istabas temperatūrā
- 2 ēdamkarotes baltās vai gaišās miso pastas
Gatavošana:
- Sīpolus sasmalcina ļoti smalki (es izmantoju blenderi) – tomēr laik vēl ir mazi gabaliņi, nevis sīpolu biezenis. Sīpolus un ķiplokus iemaisa gaļas masā, pievieno sāli. Ar rokām veido bumbiņas, cep uz pannas uzkarsētā eļļā vai cepeškrāsnī 200 grādos, līdz bumbiņas kļūst zeltaini brūnas (aptuveni 15 minūtes – cepšanas laiks atkarīgs no bumbiņas diametra). Reizē ar bumbiņām krāsnī cep aprāvās kukurūzas vālītes, vienkārši noliekot tās blakus uz cepešpannas.
- Kamēr bumbiņas un kukurūza cepas, pagatavo miso sviestu: mazā bļodiņā sajauc kopā sviestu ar miso pastu (ja šis sviests paliek pāri, to ietītu pārtikas plēvē vai trauciņā r hermētisku vāku uzglabā ledusskapī; pirms pasniegšanas citās maltītēs var likt virsū steikam, ceptām gaļai vai dārzeņiem, kamēr tiek karsti).
- Pēc izņemšanas no krāsns atdzesē 5 minūtes un ar kulinārijas otiņu pārsmērē ar terijaki mērci (alternatīva – mērci ielej seklā šķīvī un bumbiņas tajā apvārta). Kukurūzas vālītes pārsmērē ar miso sviestu un tad ar nazi nogriež nost ēdamo daļu, sadala pa porcijām. Bumbiņas un nūdeles liek šķīvjos kopā ar kukurūzu un pasniedz.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Kikkoman”
Atbildēt