Ar saldo kartupeli, domāju, ka daudziem no mums saistās nostaļģiskas bērnības atmiņas. Konditorejās tos parasti gatavoja no pāri palikušiem neapēstiem gardumiem – to laiku “zero waste” pieeja.
Šoreiz piedāvāju recepti veselīgajai kartupeļa versijai – bez piena, glutēna un baltā cukura. Saldumu dod banāns, dateles un nedaudz medus. Rezultāts ļoti atgādina klasisko saldā “kartupeļa” versiju – gan pēc struktūras, gan garšas. Uzreiz teikšu, ka šīs bumbiņas ir ļoti sātīgas, tieši šī iemesla dēļ iesaku tās veidot valrieksta izmērā, nevis klasiskā saldā “kartupeļa” izskatā.
Izejvielas (20 bumbiņām):
- 1.5 vidēja izmēra nogatavojušies banāni
- 6 ‘medjool’ dateles vai 10 parastās dateles
- 200 grami mandeles vai mandeļu milti
- 2 ēdamkarotes izkausētas kokosa eļļas
- 50 grami kokosriekstu skaidiņu
- 1 tējkarote malta kanēļa
- Šķipsna sāls
- 1 ēdamkarote šķidra medus (vai cita šķidra saldinātāja)
- Apvārtīšanai – kokosa skaidiņas, smalki sakapātas zaļās pistācijas, “freeze dried” avenes
Gatavošana:
- Ja izmanto veselas mandeles, tās smalki sakapā vai vislabāk – samaļ blenderī. Noliek malā. Ja izmanto
- Blenderī kopā liek banānus, dateles, un kokosa eļļu. Samaļ viendabīgā krēmīgā masā. Sajauc kopā ar “sausajām sastāvdaļām” – mandelēm vai mandeļu miltiem, kokosriekstu skaidiņām, kanēli, sāli un medu (sajaukšanai var izmantot blenderi). Masai jābūt tik biezai, lai no tās varētu izveidot bumbiņas (ja šķiet par šķidru, var pielikt kokosa skaidiņas).
- Ar nedaudz mitrām rokām no iegūtās masas veido valrieksta izmēra bumbiņas, apvārta kokosa skaidiņās, pistācijās vai “freeze dried” ogās. Noliek vēsumā sastingt vismaz uz stundu.
Atbildēt