Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Pokija bļoda ar tunci

25 februāra, 2020 Leave a Comment

Pokija bļodas (angliski ‘poké bowl’) izcelsme meklējama Havaju salās (tulkojumā “poke” no havajiešu valodas nozīmē “griezt šķēlēs”). Patiesībā šis ēdiens radās, pateicoties ‘zero waste’ pieejai no zvejnieku puses – pēc tam, kad nozvejotās zivis tika sadalītas gabalos pārdošanai, vienmēr palika pāri mazāki gabaliņi, kam nebija “tirgus skata”. Tad nu tos sakapāja vēl smalkāk, pārlēja ar marinādi un pasniedza izsalkušajiem kā ātri pagatavojamu un svaigu ēdienu. Tradicionāli šo ēdienu gatavoja ar tunci vai astoņkāji, bet mūsdienās variāciju ir bezgala daudz. Bet princips saglabājas sākotnējais – termiski neapstrādāta zivs vai jūras veltes (piemēram, jūras ķemmītes), sajauktas ar marinādi un pasniegtas ar piedevām. 

Pokija bļodas kļuva populāras Havaju salās 70.gados un sastāvēja vien no dažām vienkāršām izejvielām, kas bija pieejamas uz vietas. Tagad, šim ēdienam izplatoties pa visu pasauli, tas ir mainījies un pielāgojies dažādiem platuma grādiem un gardēžu vēlmēm. Patiesībā īsto uzplaukumu pokijs piedzīvoja ASV, kad saviem klientiem to sāka piedāvāt Havajas salu virtuves restorāni. Šajā laikā blodiņas saturu papildināja dažādas piedevas un sastāvdaļas tika skaisti izkārtotas viena otrai blakus, nevis sajauktas kopā. Šādi pasniegts ēdiens bija ļoti vienkārši pagatavojams un piemērots pasniegšanai dažādos formātos, tāpēc ātri izplatījās pa visu pasauli. Lai arī pokija daļa ir tieši zivs vai jūras veltes un pavadošā mērce, tagad šo ēdienu parasti papildina arī rīsi un dažādi dārzeņi. 

Par pokija mērcēm – lai arī pats ēdiens ir radies Havaju salās, tomēr mērces iedvesma noteikti ir nākusi no Āzijas virtuves. Jau pašos pirmsākumos to gatavoja no “maui” sīpoliem, ‘inamonas’ (piedevas, ko gatavoja no cepta un sālīta “sveces auga”), sojas mērces, zaļajiem sīpoliem, sezama eļļas un jūras zālēm.

Mūsdienās pokija mērces tiek gatavotas no visdažādākajām sastāvdaļām, tomēr idejiski to sastāvā vienmēr būt sojas mērce un citrusi svaigumam. Šajā receptē papildus ir vēl pāris sastāvdaļas – mandeļu sviests krēmīgumam un srirača asumam. Bet iesaku ļauties savai fantāzijai un mērci gatavot pēc izjūtām. Pavisam vienkārši varianti būtu izmantot jau gatavo pokija mērci no “Kikkoman” (tās pamatā ir dabīgi raudzēta sojas mērce) vai “Kikkoman” ponzu mērci ar izteiktu citrusu garšu. Ponzu mērci vari iegādāties veikalu Āzijas produktu stendos, bet pokija mērci – “Cesars” interneta veikalā. 

Izejvielas 2 porcijām:

  • 150 grami rīsu 
  • Šķipsna sāls
  • 300 grami edamame pupiņu
  • 1 avokado, sagriezts plānās šķēlītēs
  • 4 redīsi, sagriezti plānās šķēlītēs 
  • 4 romiešu salātu lapas, sagrieztas 
  • Šķipsna melno sezama sēkliņu 

Tuncim:

  • 250 grami tunča, sadalīti divās porcijās
  • 40 ml “Kikkoman” sojas mērces
  • 1 tējkarote rīvētas ingvera saknes
  • 1 ēdamkarote laima sulas
  • eļļa cepšanai
  • 2 ēdamkarotes balto sezama sēkliņu

Mērcei:

  • 2 ēdamkarotes mandeļu sviesta 
  • 1 ēdamkarote sriračas 
  • 2 ēdamkarotes “Kikkoman” sojas mērces 
  • 2 ēdamkarote laima sulas
  • 2 ēdamkarotes ūdens 
  • 1-2 tējkarotes rīsu sīrupa vai cita šķidra saldinātāja 

Gatavošana:

  1. Pagatavo tunča marinādi, sajaucot kopā mazā trauciņā sojas mērci, ingveru un laima sulu. Pārlej pāri abiem tunča gabaliem un atstāj ledusskapī iemarinēties uz 30 minūtēm.
  2. Rīsus novāra saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma, atdzesē. Edamame pupiņas vāra verdošā ūdenī, līdz vidēji mīkstas (aptuveni 4 minūtes). 
    Pagatavo mērci, sajaucot kopā visas mērces sastāvdaļas. 
  3. Tunci cep uzkarsētā eļļā no visām pusēm (katru pusi vidēji 1-1 ½ minūtes). Noņem no pannas, apvārta sezama sēkliņās un sagriež plānās šķēlītēs. 
  4. Divās bļodiņās kārto rīsus un salātu lapas (pusi un pusi no bļodas). Pa virsu liek tunci, avokado, redīsus un edamame pupiņas. Pasniedz kopā ar mērci. 

Recepte tapusi sadarbībā ar “Kikkoman” 

Filed Under: Mērces & dipi, Receptes, Zivju ēdieni & jūras veltes Tagged With: Avokado, Āzijas virtuve, Edamame pupiņas, Ingvera sakne, Kikkoman, Laima sula, Mandeļu sviests, Melnā sezama sēkliņas, Redīsi, Rīsi, Rīsu sīrups, Romiešu salāti, Salātu lapas, Sezama sēkliņas, Sojas mērce, Srirača, Tuncis

« Saldā ”kartupeļa” bumbiņas (‘raw’)
Bezē bučiņas »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...