Laikā, kad jāsāk “tīrīt” saldētava no ogu krājumiem, šeit recepte upeņu debesmannai. Salīdzinot ar tradicionālajām receptēm savā virtuvē debesmannu gatavoju nedaudz atšķirīgi – svaigās ogas pievienoju tikai pirms putošanas. Ar šādu metodi ogas netiek vārītas un tajā saglabājas vairāk vitamīnu, kā arī gala produktā ir izteiktāka ogu garša.
Izejvielas:
- 800 ml ūdens
- 160 grami cukura
- 130 grami mannas
- 150 grami upeņu
- citronu vai cita skaba sula pēc garšas
Gatavošana:
- Ja izmanto saldētas upenes, tās atlaidina. Ja ogas ir veselas, tās sablenderē viendabīgā masā. Svaigas upenes vienkārši sablenderē.
- Ūdeni uzvāra, samazina uguni uz vidēji augstu. Pievieno cukuru, samaisa. Pievieno trešdaļu no ogām, sagaida “burbuli” (kad katla saturs atkal sasniedzis vārīšanās temperatūru). Maisot, pakāpeniski un lēnām pieber klāt mannu. Turpina maisot vārīt, uguni samazinot uz zemu. Karsē, līdz manna sāk sabiezēt (līdz pat 10 minūtēm). Nogriež uguni, uzliek vāku un atstāj uzbriest uz 10 minūtēm.
- Katlam noņem vāku un tā saturu ielej lielā bļodā. Atdzesē 15 minūtes. Pievieno olgas un sāk putot. Turpina, līdz bļodas saturs dubultojies un kļuvis divreiz gaišāks. Putošanas laikā pēc garšas pievieno citronu vai kādu citu skābāku sulu. Pasniedz uzreiz vai liek ledusskapī sastingt. Pasniedz ar pienu.
Zane says
Paldies par recepti! Izdevās un garšoja lieliski!
Piena vietā lietojām mandeļu pienu.
Sintija says
Pirmo reizi gatavoju debesmannu un pēc šīs receptes, sanāca ļoti garda.