Babkas saknes meklējamas ebreju kultūrā – sākotnēji ‘babka’ radās Polijā un tulkojumā nozīmē “vecmāmiņa” vai “kundze gados”. Šīs maizes pamatā ir rauga mīkla, kas ir savīta un pildīta ar kanēli un/vai šokolādi. Babkas atdzimšana notika pirms 10 gadiem Ņujorkā, kur to sāka cept slavena ebreju konditoreja “Breads Bakery”. Pildījumos tika izmantotas dažādas izejvielas – šokolāde, nutella, āboli, krēmsiers, kā arī sāļajās versijās – fetas siers un zātars.
Šī recepte ir pārbaudīta neskaitāmas reizes ar visdažādākajiem miltiem un maizītes pildījumiem. Līdz ar to varu apgalvot, ka tā ir universāla – var raudzēt istabas temperatūrā, var atstāt uz nakti ledusskapī, var pievienot visdažādākos miltus. Pildījumu vari gatavot pēc saviem ieskatiem – es liku kanēli un riekstus. Var papildināt ar kardamonu, riekstus aizstāt ar sēkliņām. Var izmantot nutellu vai šokolādi, vai pagavot ievārījuma pildījumu kā šajā receptē.
Par glazūru – to vari izmantot vai arī neizmantot, kā vēlies! Cukura glazūra dos maizītei papildus spīdumu un nelielu saldumu.
Mīklai:
- 440 grami miltu (šoreiz es vienu trešdaļu aizstāju ar rupji maltiem kviešu pilngraudu miltiem)
- 60 grami cukura
- 7 grami sausā rauga
- 9 grami (1 tējkarote) sāls
- rīvēta miziņa no viena apelsīna
- 2 L vai XL izmēra olas
- 100 ml silta piena
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
- 120 grami sviesta istabas temperatūrā
- 1 ēdamkarote eļļas
- 1 viegli sakulta ola pārsmērēšanai
Pildījumam:
- 60 grami sviesta istabas temperatūrā
- 2.5 ēdamkarotes malta kanēļa
- 80 grami cukura
- 120 grami sakapātu riekstu (es liku apceptus lazdu riekstus)
Galzūrai pārsmērēsanai:
- 50 grami cukura
- 60 ml ūdens
Gatavo mīklu:
- Gareno kēksa formu iesmērē ar sviestu. Virtuves kombaina bļodā (ar mīklas mīcīšanas uzgali) samaisa kopā miltus, cukuru, raugu, sāli un apelsīna miziņu. Ieslēdz kombainu uz zemāku ātrumu un pievieno olas, pienu un vaniļu. Maisa, līdz izveidojas viendabīga masa (2-3 minūtes) Ja mīkla šķiet pārāk “sausa” un drupačaina, pa vienai pievieno pāris karotes piena vai ūdens. Turpinot maisīt, mīklai pakāpeniski pievieno sviestu – pa vienai ēdamkarotei. Turpina mīcīt vidējā ātrumā, līdz pievienotais sviests pilnībā “iestrādājies” mīklā. Mīklai jābūt elastīgai un “jāatlec” no bļodas malām.
- Lielu bļodu iesmērē ar eļļu. No mīklas izveido bumbu un liek to ieeļļotajā bļodā. Mīklas bumbi pārveļ no augšas uz leju tā, lai mīklas augšpuse būtu noklāta ar eļļu. Bļodu pārklāt ar tīru virtuves dvielīti vai pārtikas plēvi. Noliek siltā vietā rūgt uz 1.5 līdz 2 stundām, līdz mīkla dubultojusies apjomā. Kad mīkla uzrūgusi, to ieliek ledusskapī uz 30 minūtēm. Otrs raudzēšanas variants – mīklu pagatavo iepriekšējā vakarā un uzraudzē, to ieliekot uz nakti ledusskapī.
Gatavo maizi:
- Ar miltiem izbārsta darba virsmu. Mīklu izveļ no bļodas un izrullē taisnstūra formā 40-50 cm. Jo lielāks izrullētās mīklas formāts, jo vairāk pildījuma “dzīsliņu” būs gatavajā maizē. Iesmērē ar mīksto sviestu, atstājot 3 cm maliņas.Pāri kaisa kanēli, cukuru un riekstu. Sākot no garākās malas, mīklu sarullē rullī. Ar asu nazi vai mīklas nazi gareniski pārgriež vidū uz pusēm, iegūstot divas garas mīklas daļas. Tās pavērš ar pildījumu uz augšu un savij bizē – skatīt fotogrāfiju. Bizi pārloka uz pusēm, iegūstot divreiz īsāku vijumu. Ieceļ sagatavotajā formā. Pārklāj ar tīru virtuves dvielīti vai pārtikas plēvi un noliek siltā vietā uz 60-90 minūtēm uzrūgt (es lieku cepeškrāsnī, kas uzsildīta uz 30 grādiem). Noņem dvielīti vai plēvi, pārsmērē ar sakultu olu.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Maizīti cep 30 minūtes. Tad klaipiņu pārklāj ar foliju un cep vēl 30 minūtes.
- Kamēr maize cepas, ja vēlas, sagatavo vienkāršu sīrupu glazēšanai: mazā katliņā ieber cukuru un ūdeni, un maisot karsē, līdz cukurs ir izkusis. Noņem no uguns un nedaudz atdzesē. Pārsmērē glazūru vēl karstam klaipiņam (10 minūtes pēc izņemšanas no krāsns). Klaipiņu izņem no formas un atdzesē pilnībā.
Atbildēt