Oktobris ir rudens dārzeņu ražas laiks! Tagad teju ikvienā virtuvē gozējas vietējie ķirbji visās saules nokrāsās – tāpēc šoreiz recepte ļoti sātīgam un aromātiskam sautējumam, ko Dienvidamerikā pazīst ar nosaukumu “chili con carne”.
Klasiskajām sastāvdaļām – liellopa gaļai, tomātu mērce un pupiņām – klāt liekam ķirbi. Tas padarīs šo sautējumu uzturvērtības ziņā bagātāku un garšas ziņā – interesantāku.
Lieliski ir tas, ka ķirbja sautējums ir izcili piemērots lielākas ģimenes vai talcinieku bariņa pabarošanai – to var sagatavot iepriekšējā dienā, jo čili ir viens no ēdieniem, kas garšo labāk arī vēlāk, kad garšas ir vēl vairāk “sadraudzējušās”. To var atkārtoti sildīt (piemēram, liekot to pusdienu kastītē) un arī saldēt, ja ir tāda nepieciešamība.
Piedevas pasniedzot variē pēc savas gaumes – es izvēlējos vienkārši vārītus rīsus un zaļumus, tu vari savu porciju papildināt ar avokado, grieķu jogurta karoti, rīvētu sieru vai kraukšķīgiem kukurūzas čipsiem. Veģetārieši un vegāni nepievieno gaļu un ūdeni aizvieto ar dārzeņu buljonu.
Izejvielas (10-12 porcijām):
- 2 lieli sīpoli, nomizoti un sagriezti gabaliņos
- eļļa cepšanai
- 900 g maltas liellopa gaļas
- 1 kg nomizota ķirbja gabaliņu (aptuveni 1.5 kg ķirbja šķēle)
- 2 burciņas “Spilvas” saldā tomātu mērce
- 2 burciņas “Spilvas” pupiņu meksikāņu gaumē
- 1 tējkarote “Latplanta” maltā kanēļa
- 1 paciņa “Latplanta” drupinātu ķiploku
- 1-2 glāzes ūdens
- sāls pēc garšas
- pasniegšanai – vārīti rīsi un zaļumi
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā lielā katlā cep sīpolu, līdz tas kļuvis caurspīdīgs.
- Uz pannas uzkarsētā eļļā apcep gaļu kopā ar kanēli un drupinātiem ķiplokiem, lielākos gaļas gabalus saspaidot ar koka lāpstiņu.
- Pievieno šķipsnu sāls. Pannas saturu pievieno katla saturam.
- Katlam pievieno ķirbja gabalus, tomātu mērci, pupiņas un vienu glāzi ūdens. Samaisa. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni (konsistencei jābūt kā ļoti biezai zupai vai vidēji šķidram sautējumam – daļa ūdens iztvaikos sautēšanas procesā). Pievieno sāli pēc garšas.
- Katla saturu sautē, ik pa laikam apmainot, vidēji 20-30 minūtes vai līdz ķirbja gabaliņi ir kļuvuši mīksti, bet nav izjukuši. Pievieno pupiņas, samaisa un vēlreiz visu uzkarsē.
- Pasniedz ar vārītiem rīsiem un zaļumiem.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Spilva” un “Latplanta”
Atbildēt