
Panna cotta ir klasisks itāļu deserts, kurš tagad pazīstams tālu aiz Itālijas robežām – to ir vienkārši pagatavot pat iesācējam. Vasarā panna cottu izvēlos klasiskajā versijā ar saldo krējumu un pasniedzu ar sarkano ogu mērci, bet tagad rudens sezonā dodu priekšroku panna cottas versijai ar tumšo šokolādi.
Tumšās šokolādes panna cotta ir īpaša ar to, ka tās gatavošanā tiek izmantota šokolāde ar augstu kakao saturu (starp 70-90%), līdz ar to šajā desertā dominē patīkami rūgtenās kakao notis un piens tiek pievienots salīdzinoši nelielā daudzumā. Ja gatavosi cienastu viesiem, šis ir ļoti piemērots ēdiens – pagatavo to iepriekšējā dienā un pirms pasniegšanas servē kopā ar dzērvenēm vai dzērveņu mērci.
Izejvielas:
- 2 ēdamkarotes beramā želatīna
- 4 ēdamkarotes auksta ūdens
- 180 ml piena
- 1 ēdamkarote vaniļas pastas vai ekstrakta
- ¼ tējkarote sāls
- 130 grami labas kvalitātes tumšās šokolādes (vismaz 70%)
- 2 ēdamkarotes saldā krējuma
- dekorēšanai – dzērvenes
Gatavošana:
- Aukstā ūdenī mazā bļodiņā iemaisa želatīnu un atstāj uz 10 minūtēm uzbriest.
- Mazā katliņā, nepārtraukti maisot, uzkarsē pienu, vaniļu un sāli. Noņem no uguns un iemaisa uzbriedināto želatīnu.
- Ūdens peldē izkausē šokolādes gabaliņus. Šokolādei pāri lej karsto pienu ar želatīnu. Sablenderē blenderī. Iemaisa saldo krējumu. Atdzesē 10 minūtes, samaisa un salej deserta trauciņos vai silikona formiņās. Liek uz nakti ledusskapī sastingt. Pirms pasniegšanas dekorē ar dzērvenēm.
Atbildēt