
Vēsais rudens laiks ir piemērots brīdis gatavot dažādus sautējumus – šoreiz piedāvāju recepti vistas filejai krēmīgā dārzeņu mērcē. Kā dārzeņus izvēlējos puravus un fenheli: manuprāt, šie abi aromātiskie un vienkārši pagatavojamie dārzeņi parasti tiek nepelnīti piemirsti.
Puravs ir lieliski piemērots kā mērces pamats, jo to līdzīgi sīpoliem var skaisti karamelizēt, papildinot mērci ar dabisku un vieglu saldenumu. Savukārt par fenheli esmu dzirdējusi daudz aizspriedumu – tas garšo pēc daudziem netīkamā anīsa un nav skaidrs, kā to īsti izmantot. Cepts fenhelis arī ir fantastisks papildinājums dārzeņu mērcēm un zupām – pēc termiskas apstrādes anīsa notis ir ļoti maigas un tās netraucē pat jutīgiem ēdājiem.
Mērces gatavošanā šoreiz izmantoju sauso baltvīnu – tas “izlīdzina” krēmīgumu, piešķirot dziļāku garšas dimensiju, un kopā ar dārzeņiem un citrona miziņu veido harmonisku līdzsvaru.
- eļļa cepšanai
- 2 ķiploka daiviņas, nomizotas un sasmalcinātas
- 1 liels vai 2 mazāki puravi, sagriezti plānās ripiņās
- 1 fenhelis, baltā daļa sagriezta plānās šķēlītēs
- 1 ēdamkarote sviesta
- 150 grami balto šampinjonu, sagriezti šķēlītēs
- 1 tējkarote cukura
- 4 vistas filejas
- garšaugi un zaļumi
- rīvēta citrona miziņa
- sāls un pipari pēc garšas
- vārīti rīsi vai kartupeļi pasniegšanai
Krējuma mērcei:
- 50 grami miltu
- 150 ml sausa baltvīna
- 200 ml buljona
- 150 grami krēmsiera
Gatavošana:
- Gatavo vistu: vistas filejas pārkaisa ar sāli. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Karstumizturīgā pannā uzkarsētā eļļā filejas cep no abām pusēm gaiši zeltainas (to dara uz vidēji lielas uguns, lai izveidojas skaista zeltaina garoziņa). Pannas saturam pievieno garšaugus (es izmantoju svaigu citrontimiānu un raudeni) un liek cepeškrāsnī uz 20-30 minūtēm, līdz filejas izcepušās gatavas. Izņem no krāsns un atpūtina 7-10 minūtes. Kamēr vista cepas, gatavo mērci.
- Gatavo dārzeņu un krējuma mērci: uzkarsētā eļļā uz pannas apcep ķiploku. Pievieno puravu, fenheli un sviestu, samaisa. Cep, ik pa laikam apmaisot, aptuveni 5-7 minūtes. Pievieno šampinjonus un cep vēl minūti. Pāri pannas saturam pārkaisa miltus, cukuru un šķipsnu sāls un visu samaisa.
- Dārzeņiem pāri lej baltvīnu, samaisa. Pagaida aptuveni minūti, lai vīns izvārās. Pielej buljonu, visu atkal kārtīgi samaisa. Samazina uguni un uz lēnas liesmas sautē pāris minūtes. Beigās iemaisa krēmsieru un pannas saturu vēlreiz uzkarsē. Pievieno smalko rīvētu miziņu no viena citrona, kā arī sāli un piparus pēc garšas. Pirms pasniegšanas mērcē iemaisa sakapātus zaļumus (es pievienoju pētersīļus).
- Ēdienu sagatavo pasniegšanai: dārzeņu-krējuma mērci liek dziļo šķīvju apakšā, pa virsu kārto šķēlītēs sagrieztu vistas fileju. Pasniedz ar vārītiem rīsiem vai kartupeļiem.

Atbildēt