Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Vistas, fenheļa un puravu sautējums krējuma mērcē

13 novembra, 2020 Leave a Comment

Vēsais rudens laiks ir piemērots brīdis gatavot dažādus sautējumus – šoreiz piedāvāju recepti vistas filejai krēmīgā dārzeņu mērcē. Kā dārzeņus izvēlējos puravus un fenheli: manuprāt, šie abi aromātiskie un vienkārši pagatavojamie dārzeņi parasti tiek nepelnīti piemirsti. 

Puravs ir lieliski piemērots kā mērces pamats, jo to līdzīgi sīpoliem var skaisti karamelizēt, papildinot mērci ar dabisku un vieglu saldenumu. Savukārt par fenheli esmu dzirdējusi daudz aizspriedumu – tas garšo pēc daudziem netīkamā anīsa un nav skaidrs, kā to īsti izmantot. Cepts fenhelis arī ir fantastisks papildinājums dārzeņu mērcēm un zupām – pēc termiskas apstrādes anīsa notis ir ļoti maigas un tās netraucē pat jutīgiem ēdājiem.

Mērces gatavošanā šoreiz izmantoju sauso baltvīnu – tas “izlīdzina” krēmīgumu, piešķirot dziļāku garšas dimensiju, un kopā ar dārzeņiem un citrona miziņu veido harmonisku līdzsvaru. 

Kopā ar vistu krējuma mērcē lieliski saskanēs ar Francijā (Carcassonne un Minervois reģionos) darītu sauso baltvīnu “Le Grand Noir Viognier” – tā sastāvā ir 85% ‘Viognier’ šķirnes vīnogu un 15% ‘Chardonnay’ šķirnes vīnogu. Dominējošās pamatnotis ir aprikožu, nedaudz fonā atvirzot ingveru. Savukārt ‘Chardonnay’ vīnogas dod vīnam patīkamu svaigumu. Šī vīna darīšanai vīnogas tiek atlasītas optimālajā to brieduma brīdī, iziet aukstās macerācijas procesu, tad tiek sapresētas un fermentētas. Pasniedz atdzesētu pie putnu gaļas ēdieniem. 

“Le Grand Noir Viognier” vīnu izvēlējos no īpašās “Nautimus” vīnu kolekcijas – “NAUTIMUS” ir  īpaši veidots vīnu projekts, kas apvieno starptautiski apbalvotus vīnus no dažādiem vīndarīšanas reģioniem visā pasaulē. Veikalu plauktos tos atpazīsi pēc apaļās violetās uzlīmes – tas ir kvalitātes garants, kam vari uzticēties un kas arī tīri praktiski atvieglos tavu izvēli: vienalga, vai meklē vīnu ballītei ar draugiem, romantiskām vakariņām divatā vai glāzi baudīšanai vienatnē pēc aizņemtas darba nedēļas. 

Nautimus mājas lapā iespējams izmantot speciālo vīnu atlases rīku, kas palīdzēs atrast vīnu tieši tavā iecerēm un gaumei: atkarībā no plānotās maltītes, atzīmē sev mīļākās garšas un vīna tipu, (ja zini – pat vīnogu šķirni) – tas atvieglos tavu izvēli pie veikala plaukta. Un kas nav mazsvarīgi – “Nautimus” uzlīme uz vīna pudeles norāda uz kvalitātes un pieejamas cenas kombināciju. 


Izejvielas 4 porcijām:

  • eļļa cepšanai
  • 2 ķiploka daiviņas, nomizotas un sasmalcinātas 
  • 1 liels vai 2 mazāki puravi, sagriezti plānās ripiņās
  • 1 fenhelis, baltā daļa sagriezta plānās šķēlītēs 
  • 1 ēdamkarote sviesta 
  • 150 grami balto šampinjonu, sagriezti šķēlītēs
  • 1 tējkarote cukura
  • 4 vistas filejas
  • garšaugi un zaļumi 
  • rīvēta citrona miziņa
  • sāls un pipari pēc garšas 
  • vārīti rīsi vai kartupeļi pasniegšanai 

Krējuma mērcei:

  • 50 grami miltu 
  • 150 ml “Le Grand Noir Viognier” sausā baltvīna
  • 200 ml buljona 
  • 150 grami krēmsiera 

Gatavošana:

  1. Gatavo vistu: vistas filejas pārkaisa ar sāli. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Karstumizturīgā pannā uzkarsētā eļļā filejas cep no abām pusēm gaiši zeltainas (to dara uz vidēji lielas uguns, lai izveidojas skaista zeltaina garoziņa). Pannas saturam pievieno garšaugus (es izmantoju svaigu citrontimiānu un raudeni) un liek cepeškrāsnī uz 20-30 minūtēm, līdz filejas izcepušās gatavas. Izņem no krāsns un atpūtina 7-10 minūtes. Kamēr vista cepas, gatavo mērci. 
  2. Gatavo dārzeņu un krējuma mērci: uzkarsētā eļļā uz pannas apcep ķiploku. Pievieno puravu, fenheli un sviestu, samaisa. Cep, ik pa laikam apmaisot, aptuveni 5-7 minūtes. Pievieno šampinjonus un cep vēl minūti. Pāri pannas saturam pārkaisa miltus, cukuru un šķipsnu sāls un visu samaisa. 
  3. Dārzeņiem pāri lej baltvīnu, samaisa. Pagaida aptuveni minūti, lai vīns izvārās. Pielej buljonu, visu atkal kārtīgi samaisa. Samazina uguni un uz lēnas liesmas sautē pāris minūtes. Beigās iemaisa krēmsieru un pannas saturu vēlreiz uzkarsē. Pievieno smalko rīvētu miziņu no viena citrona, kā arī sāli un piparus pēc garšas. Pirms pasniegšanas mērcē iemaisa sakapātus zaļumus (es pievienoju pētersīļus).
  4. Ēdienu sagatavo pasniegšanai: dārzeņu-krējuma mērci liek dziļo šķīvju apakšā, pa virsu kārto šķēlītēs sagrieztu vistas fileju. Pasniedz ar vārītiem rīsiem vai kartupeļiem. 

Recepte tapusi sadarbībā ar “Nautimus”

 

Filed Under: Putnu gaļas ēdieni Tagged With: Baltvīns, Buljons, Citrona miziņa, Fenhelis, Krēmsiers, Nautimus, Puravs, Vistas fileja

« Kartupeļu frī japāņu gaumē
Citronkūka ar kokosu »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...