Sulīga un bagātīga banānmaize, kura neatstās vienaldzīgu nevienu! Mīklai vari pievienot savus mīļākos žāvētos augļus (iesaku tos pirms pievienošanas izmērcēt alkoholā) un riekstus. Pirms griežanas šķēlēs maizīti iesaku pilnībā atdzesēt.
Izejvielas:
- 100 grami rozīņu
- 100 ml ruma vai brendija/viskija (var aizstāt ar ūdeni vai sulu)
- 150 grami sviesta istabas temperatūrā
- 100 grami tumšā vai gaišā muskovado cukura
- 3 olas
- 2 nelieli nogatavojušies banāni, nomizoti
- 260 grami miltu
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- šķipsniņa sāls
- 1 tējkarote sodas
- 1 ēdamkarote citrona sulas
- 100 grami sakapātu valriekstu
- pūdercukurs pārkaisīšanai
Gatavošana:
- Rozīnes mazā katliņā aplej ar rumu (vai citu stipro alkoholu vai sulu), uzkarsē. Uzliek vāku un atstāj uzbriest vismaz uz vienu stundu.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
- Sviestu ar cukuru puto 2-3 minūtes. Pa vienai pievieno olas, turpina putot. Ja nepieciešams, bļodas malas pa laikam notīra ar silikona lāpstiņu. Pēc olu pievienošanas masa var “sadalīties”, par to nav jāuztraucas. Masai pievieno banānu gabalos (ja banāni vēl ir stingrs, tos pirms pievienošanas saspaida ar dakšiņu).
- Bļodā samaisa kopā miltus, cepamo pulveri, sāli un sodu. Pievieno banānu un olu masai kopā ar citronu sulu, kārtīgi samaisa, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Pievieno rozīnes kopā ar palikušo šķidrumu, kā arī valriekstus. Atkal samaisa viendabīgā mīklā.
- Gareno kēksa formu izklāj ar cepamo papīru vai ietauko. Lej iekšā mīklu.
- Cep uzkarsētajā krāsnī 55-60 minūtes.
- Izņem no krāsns, 10 minūtes atdzesē un izņem no formas. Atdzesē pilnībā. Pārkaisa ar pūdercukuru un griež šķēlēs.
Atbildēt