Šo piparkūku recepte ir radusies Rietumeiropas valstīs (Nīderlandē, Vācijā, Francijā un Beļģijā), kur Ziemassvētku cepumus dēvē par ‘speculoos’ jeb ‘speculaas’ – tos parasti gatavo uz Sv. Niklasa dienu decembra sākumā. Cepumi ir plāni, kraukšķīgi un papildināti ar aromātisku garšvielu maisījumu. Tos gatavo, saputojot kopā sviestu ar cukuru un pēc tam pievienojot miltus ar garšvielām – līdz ar to gan gatavošanas process, gan paši cepumi ir atšķirīgi no mūsu piparkūkām (sastāvdaļas netiek vārītas, tām nepievieno sodu un mīkla nav jānotur ilgāku laiku ledussskapī).
Mandeļu piparkūku pamatā ir ‘speculoos’ recepte, kurai mīklas gatavošanas stadijā pievieno mandeļu miltus, kā arī pirms likšanas krāsnī cepumus pārkaisa ar mandeļu skaidiņām.
Piparkūkas iesaku rullēt 3 mm biezumā – kas ir nedaudz biezākas nekā tradicionālās – cepšanas procesā tās kļūs kraukšķīgas! Cepšanas gaitā māja smaržu tikpat labi, kā cepot tradicionālās piparkūkas un paši cepumi ir trausli un ar maigu garšu.
Cepumu gatavošanā izmantoju ‘Dansukker’ muskovado cukuru – gan gaišo, gan tumšo. Ja receptē izmantosi gaišo muskovado, tad piparkūku krāsa būs gaišāka un garša – maigāka. Ja tumšo – tad krāsa būs tuvāka tradicionālajām piparkūkām un garša ar izteiktām karameļu notīm.
150 grami sviesta istabas temperatūrā
- 150 grami ‘Dansukker’ muskovado cukura (es liku pusi uz pusi gaišo un tumšo, var izvēlēties arī tikai vienu no tiem)
- 2 olas istabas temperatūrā (vienu pievieno mīklai, otru – izmanto piparkūku pārsmērēšanai pirms cepšanas)
- 300 grami miltu
- 50 grami mandeļu miltu
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- šķipsniņa sāls
- 3 tējkarotes ‘speculoos’ garšvielu (var izmantot piparkūku garšvielas vai pagatavot maisījumu: 2 tējkarotes malta kanēļa, 1 tējkarote malta kardamona, nedaudz malta ingvera (pulverī) un maltu krustnagliņu)
- sauja mandeļu skaidiņu
Gatavošana:
- Sviestu saputo ar cukuru, līdz masa kļūst gaišāka un viendabīga. Pievieno vienu olu un turpina putot (ja nepieciešams, ar lāpstiņu notīra miksera bļodas malas procesa laikā).
- Kamēr sviests putojas, vidēja izmēra bļodā kopā sajauc miltus, mandeļu miltus, sāli, cepamo pulveri un garšvielas. Pievieno sviesta masai un mīca, līdz izveidojas viendabīga mīkla. No mīklas izveido plakanu rituli, ietin pārtikas plāvē un ieliek uz stundu ledusskapī.
- Uz sausas pannas uz vidējas uguns viegli apcep mandeļu skaidiņas.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
- Mīklu sadala divās daļās, vienu liek uz miltiem izkaisītas virsmas, bet otru ietin plēvē un liek atpakaļ ledusskapī. Mīklu izrullē 3 mm biezumā un ar formiņām spiež piparkūkas. Izspiestās piparkūkas liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepampapīru. Pārsmērē ar sakultu olu un pārkaisa ar mandeļu skaidiņām. Cep aptveni 10 minūtes (cepšanas laiks atkarīs no mīklas biezuma). Pirms pasniegšanas atdzesē.
Recepte tapusi sadarbībā ar Dansukker
Cepumiem sanāca gana garšīgi, tikai par speculoos nu nekādi nevar nosaukt. Nu vismaz ne tiem, kas pieejami Beļģijā. Cik skatos šejienes (flāmiskajās) receptēs, tad nevienā nav klāt mandeļu milti.