Ja tu meklē vienkārši pagatavojamu recepti, kura vienlacīgi būtu lielisks Ziemassvētku galda akcents – šī būs īstā recepte! Tās pagatavošanai nav nepieciešamas īpašas virtuves iekārtas, atliek vien samaisīt kopā mīklas sastāvdaļas.
Kēksa izcilās garšas pamatā ir kvalitatīvie “Seeberger” rieksti (es izvēlējos mandeles un zaļās pistācijas), kā arī žāvētās dzērvenes dabiskam saldumam.
Decembris ir riekstu uzvaras gājiena mēnesis – neatkarīgi no tā, vai tu izvēlies “tīrus” riekstus uzkodām, vai viegli grauzdētus, vai sālītus un cukurotus, tie visos gadījumos būs bagāti ar vērtīgajām omega-3 taukskābēm, minerālvielām un šķiedrvielām. Mūsu ģimenes svētku galdā vienmēr ir rieksti – dažreiz tos pati karamelizēju dedzinātā cukurā un kanēlī, citreiz izvēlos jau gatavus riekstu maisījumus.
Par “Seeberger” produktiem, kurus izmantoju šajā receptē (savā variantā tu vari izmantot savus mīļākos riekstus un žāvētos augļus!):
- MANDELES – tās ir garšīgas ne vien kā veselīga uzkoda aizņemtā dienā, bet arī ļoti daudzveidīgas savā izmantošanā kulinārijā patīkami neitrālās garšas dēļ. Vai tu zināji, ka mandeļu sastāvā ir vairāk kā 20% olbaltumvielu un augsts procents nepiesātināto taukskābju? “Seeberger” mandeles ir augušas ASV un Austrālijā.
- PISTĀCIJAS – viennozīmīgi viens no maniem riekstu favorītiem! Augstas kvalitātes zaļās pistācijas ir nepārspējama piedeva tik daudziem sāļajiem un saldajiem ēdieniem. “Seeberger” pistācijas bez sāls ir spilgti zaļas, ar patīkami sviestainu un svaigu garšu. Sakapātas un pāri pārkaisītas skaisti zaļās mandeles ikvienu desertu padarīs par svētku galda cienīgu.
- DZĒRVENES – šīs cukurotās dzērvenes tiek audzētas Kanādā Kvebekas provincē, tām ir patīkami skābi saldā balanss.
Dekoram izmantoto cukuroto dzērveņu pagatavošana – pusglāzi cukura maisot uzkarsē kopā ar pusglāzi ūdens. Maisa, līdz cukurs izkusis, bet neuzvāra. Ieber iekšā glāzi lielogu dzērveņu, samaisa tā, lai sīrups noklātu dzērvenes pilnībā. Ar caurumotu karoti dzērvenes izņem un noliek vienā kārtā uz sietiņa nožūt. Pēc stundas izvārta cukurā un atstāj vēl uz stundu nožūt.
“Seeberger” produkciju visplašākajā sortimentā var iegādāties u/v Stockmann, veikalu tīklos Rimi un Maxima, veikalos Sky, kā arī dažos no veikalu tīkla Top veikaliem.
Izejvielas:
- 280 grami miltu
- 1.5 tējkarotes cepamā pulvera
- Puse tējkarote sodas
- Puse tējkarote sāls
- 2 L vai XL izmēra olas
- 140 grami cukura
- 120 grami neitrālas garšas eļļas
- smalki rīvēta miziņa no viena apelsīna
- 180 grami piena
- 1 tējkarote vaniļas pastas vai ekstrakta
- 100 grami “Seeberger” žāvēto dzērveņu
- 50 grami “Seeberger” zaļo pistāciju bez sāls, sakapātas
- 50 grami “Seeberger” mandeļu, sakapātas
- dekorēšanai – pistācijas un ar cukuru noklātas dzērvenes (recepte augstāk tekstā)
Glazūrai:
- 120 grami pūdercukurs
- 1-2 tējkarotes apelsīnu sulas
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Gareno kēksa formu izklāj ar cepamo papīru.
- Bļodā kopā sajauc miltus ar cepamo pulveri, sodu un sāli. Divas karotes no šī miltu maisījuma samaisa kopā ar dzērvenēm (ja dzērvenes ir nedaudz salipušas, tās ar atdala vienu no otras).
- Apelsīna miziņu iemaisa cukurā.
- Ar mikseri saputo olas, cukuru, vaniļu, eļļu un pienu. Pievieno miltus un maisa, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Ar rokām iemaisa sakapātos riekstus un dzērvenes. Mīklu lej sagatavotajā formā.
- Kēksu cep krāsnī vidēji 70-75 minūtes.
Atbildēt