Visvienkāršākais veids, kā uzburt svētku garšu, ir pagatavot kūku ar piparkūkām! Šoreiz gatavoju tarti, kuras pamatā liku “Selgas” piparkūkas un pildījumā – krēmsiera un putukrējuma masu. Izmantoju gareno tartes formu ar izņemamu apakšu, bet derēs arī klasiskā apaļā forma (tā noteikti ir jāizklāj ar cepamo papīru).
Tarti gatavo vienu vienu pirms pasniegšanas vai arī svētku dienas rītā – tā, lai tā paspētu pabūt dažas stundas aukstumā. Dekorē pirms pasniegšanas pēc savas gaumes. Šajā procesā noteikti var iesaistīt arī bērnus – viņiem nekad netrūkst ideju!
- 250 grami “Selgas” piparkūku cepumu
- 90 grami sviesta, izkausēts un atdzesēts
- 350 ml saldā krējuma
- 200 grami krēmsiera (bez želatīna sastāvā)
- smalki rīvēta miziņa no viena apelsīna
- 120 grami pūdercukura
- 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
- 4 ēdamkarotes melases sīrupa vai iesala ekstrakta
- ja vēlies izteiktāku piparkūku garšu – 2 tējkarotes piparkūku garšvielas
- dekorēšanai – “Selgas” piparkūkas un žāvētas apelsīna šķēlītes
- Piparkūku cepumus sablenderē sīkās drumstalās vai sadrupina caur virtuves dvieli ar mīklas rulli. Cepumu drumstalas sajauc ar izkausēto un atdzesēto sviestu. Izklaj pa tartes formas pamatni un maliņām pēc iespējas vienādā slānī. Ieliek ledusskapī vismaz uz 1 stundu.
- Putukrējumam pievieno 50 gramus pūdercukura un pusi no vaniļas. Puto, līdz krējums sabiezē. Pārliek citā bļodā.
- Tajā pašā bļodā, kurā tika putots saldais krējums (mazgāt nav nepieciešams), liek krēmsieru un ar plakano putošanas slotiņu (‘paddle’) puto aptuveni 2 minūtes, līdz krēmsiers ieguvis mīkstam sviestam līdzīgu konsistenci. Iemaisa melasi vai iesala ekstraktu, atlikušo pūdercukuru (100 gramus) un, ja izmanto, piparkūku garšvielu.
- Pusi no putukrējuma samaisa viendabīgā masā ar krēmsieru – šo masu izmantos tartes pildījuma pamatam, atlikušo putukrējumu – tartes pildījuma virsējai kārtai.
- Tartes pamatu izņem no ledusskapja, tajā ar konditorejas tūtu vai vienkārsi ar karoti ieklāj krēmsiera masu, izlīdzina. Var virsu klāt putukrējumu, arī izlīdzina. Liek ledusskapī sastingt vismaz uz 4 stundām, vai vislabāk – uz nakti. Pirms pasniegšanas dekorē ar piparkūkām un apelsīnu šķēlītēm.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Selga”
Atbildēt