Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Lazdu riekstu un šokolādes mīkstā karamele (‘fudge’)

January 15, 2021 Leave a Comment



Šo grēcīgi saldo desertu īpaši novērtēs vislielākie saldummīļi – tas burtiski kūst mutē un kopā ar lazdu riekstiem ir īsts baudījums. Turklāt tā pagatavošana aizņems vien dažas minūtes – visas sastāvdaļas . Arī izejvielas kopā tikai četras!

Vai zināji, ka janvārī pasaulē svin Starptautisko Portvīna dienu? Tas ir lielisks atgādinājums  vīna baudītājiem par šo neatkārtojamo dzērienu un tā izcelsmi – īstu portvīnu ražo tikai vienā vietā pasaulē: Portugāles ziemeļu provincē, Duoro ielejā.

Baudīšanai kopā ar lazdu riekstu un šokolādes mīksto karameli vislabāk piestāvēs Calem Fine Ruby portvīns, kuru gatavo, sajaucot jaunos portvīnus un izturot tos 3-4 gadus ozolkoka mucās. Izturēšanas process piešķir vīnam bagātīgu aromātu un dziļu rubīnsarkanu krāsu. Un elegantu sabalasētu garšu ar žāvētu plūmju, gatavu ķiršu un šokolādes notīm.

Šim desertam pieskaņotu dzērienu es izvēlējos no @nautimuslv vīnu izlases – “Nautimus” ir īpaši veidots vīnu projekts, kas apvieno starptautiski apbalvotus vīnus no dažādiem vīndarīšanas reģioniem visā pasaulē. Veikalu plauktos tos atpazīsi pēc apaļās violetās uzlīmes – tas ir kvalitātes garants, kam vari uzticēties un kas arī tīri praktiski atvieglos tavu izvēli: vienalga, vai meklē vīnu ballītei ar draugiem, romantiskām vakariņām divatā vai glāzi baudīšanai vienatnē pēc aizņemtas darba nedēļas. 


Izejvielas:

  • 200 grami lazdu riekstu (var būt jau viegli grauzdēti)
  • 350 grami tumšās šokolādes gabaliņos
  • 400 grami kondensētā piena ar cukuru (mazā bundžiņa)
  • 2 ēdamkarotes saldā krējuma
  • Ja vēlies – šķipsiņa sāls

Gatavošana:

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. 
  2. Ja izmanto negrauzdētus lazdu riekstus, tad tos uzber uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Liek krāsnī uz 20 minūtēm, ik pa 5 minūtēm riekstus apmaisot. Izņem no krāsns, atdzesē un ar rokām “noberzē” nost riekstu miziņas. Iztīrītos riekstus liek uz virtuves dēlīša un ar nazi sakapā smalkāk. Var izmantot arī kombainu, bet uzmanīgi, lai rieksti saglabātu savu tekstūru un nesamaltos pulverī. 
  3. Ar cepamo papīru izklāj 20 x 20 cm formu.
  4. Mazā katliņā liek šokolādes gabaliņus, pāri lej kondensēto pienu un saldo krējumu (pieber šķipsiņu sāls, ja vēlas). Lēnām uz vidējas liesmas uzkarsē, un ik pa laiciņam apmaisot, uz vidēji zemas uguns karsē, līdz šokolāde ir izkususi (aptuveni 5 minūtes) un masa ir viendabīgi spīdīga. Katliņu noņem no uguns un iemaisa pusi no sakapātajiem riekstiem. 
  5. Šokolādes masu lej sagatavotajā formā un virspusi izlīdzina. Pāri ber atlikušos riekstus, viegli iespiežot šokolādes masā. Liek uz vismaz 2 stundām ledusskapī.
  6. Izņem no formas un sagriež gabaliņos.

Recepte tapusi sadarbībā ar “Nautimus”

Filed Under: Deserti Tagged With: Fudge, Kondensētais piens, Nautimus, Portvīns, Saldais krējums, Šokolāde, Tumšā šokolāde

« Putotas rikotas siera kūka
Lasis skābā krējuma un fetas siera mērcē »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm February 18, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j February 7, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Ķirbis Šokolāde

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in