Putotās rikotas kūka ir bezgala vienkārša – tās lieliskās garšas pamatā ir svaigs rikotas siers, lauku olas un vaniļa. Par pamatu šoreiz ņēmu filo mīklu (to vari atrast lielveikalos vitrīnās pie saldētās mīklas garā paciņā), bet noteikti vari izvēlēties arī tradicionālo pamatu, kuru gatavo no smilšu mīklas vai smilšu cepumiem, kā šajā receptē (vienīgi gatavo par trešdaļu mazāk, jo rikotas kūku gatavo 20 cm izmēra cepamajā formā).
🖍🖍 Vecgada vakaram un Jaunā gada sagaidīšanai izvēlies dzirkstošu vīnu! Rikotas siera kūkai piestāv itāļu CANTI Asti – saldens, maigs un patīkams vīns, kurš gatavots no muskata vīnogām, to bauda atdzesētu un pasniedz slaidajās glāzēs.
Šim desertam pieskaņotu dzērienu es izvēlējos no @nautimuslv vīnu izlases – “Nautimus” ir īpaši veidots vīnu projekts, kas apvieno starptautiski apbalvotus vīnus no dažādiem vīndarīšanas reģioniem visā pasaulē. Veikalu plauktos tos atpazīsi pēc apaļās violetās uzlīmes – tas ir kvalitātes garants, kam vari uzticēties un kas arī tīri praktiski atvieglos tavu izvēli: vienalga, vai meklē vīnu ballītei ar draugiem, romantiskām vakariņām divatā vai glāzi baudīšanai vienatnē pēc aizņemtas darba nedēļas.
Izejvielas:
- 50 grami sviesta
- 6 filo mīklas loksnes, atlaidinātas
- 1 kg rikotas siera
- 60 ml saldā krējuma
- 150 grami cukura (pusi var aizstāt ar šķidru medu)
- 4-5 olas (atkarībā no izmēra)
- 2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
- 2 tējkarotes rīvētas citrona miziņas
- 2 ēdamkarotes citrona sulas
- 2 ēdamkarotes miltu
Gatavošana:
- Sviestu izkausē un atdzesē.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Ar cepamo papīru izklāj 20 cm diametra cepamo formu ar noņemamām malām.
- Ņem pa vienai astoņas filo mīklas loksnes (ja nepieciešams, pārgriež uz pusēm), pārsmērē katrai otrajai pāri izkausēto sviestu un liek kaudzītē vienu virs otras. Kaudzīti ieceļ sagatavotajā formā tā, lai no mīklas lokšņu krāvuma veidotos kūkas pamats un malas (kas nedaudz iet pāri formas malām). Mīklu var locīt un griezt ar šķērēm, ja nepieciešams.
- Mikserī sakuļ kopā rikotu, saldo krējumu un cukuru. Pa vienai iekuļ olas, vaniļu, citrona miziņu un citronu sulu. Pievieno miltu un turpina putot, līdz izveidojas viendabīga masa. Ielej sagatavotajā formā un izlīdzina virspusi.
- Cep 90 minūtes. Cepeškrāsni izslēdz un kūku tajā atstāj vēl 30 minūtes ar durvīm ciet. Izņem no krāsns un atļauj atdzist. Pārliek uz ledusskapi vismaz uz divām stundām. Pasniedz aukstu vai izņem no ledusskapja pusstundu pirms celšanas galdā.
- Pirms pasniegšanas noņem cepamās formas malas.Lieliski garšos kopā ar ogu vai skābāku augļu mērci.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Nautimus”
Atbildēt