Šobrīd pilnā plaukumā ir citrusaugļu sezona, tādēļ gada sākumā parasti gatavoju ēdienus, kuru sastāvā ir gan miziņa, gan sula no apelsīniem, citroniem, laimiem. Ja plāno izmantot arī miziņu, noteikti iesaku izvēlēties nevaskotus citrusus (tos parasti var atrast “bio” produktu plauktos).
Šī recepte ir viena no vienkāršākajām un gardākajām – tās garšu veido kontrasts no cukura un skābā citrona. Šoreiz receptē izmantoju klasisko “Jelgavas cukuru”, kuru pievienoju izkausētam sviestam. Tā kā receptē netiek pievienots cepamais pulveris, kūka paceļas tikai no uzputotajām olām – līdz ar to ir būtiski kārtīgi uzputot olas kopā ar cukuru un sviestu. Lai masa būtu izteikti gaisīga un viegla.
Kūka garšos vienlīdz labi arī nākamajā dienā (ja vien kas būs palicis no tās pāri pēc pirmās dienas “degustācijas”)! Uzglabā to noslēgtā traukā ledusskapī.
- 175 grami sviesta
- 180 grami ‘Dansukker’ Jelgavas cukura
- 3 olas
- 150 grami miltu
- 60 grami kokosriekstu skaidiņu
- 2 tējkarotes rīvētas citrona miziņas
- 40 ml svaigas citronu sulas (no 1-2 citroniem)
- ‘Dansukker’ pūdercukurs pārkaisīšanai
- Ar cepamo papīru izklāj kvadrātveida formu (20 x 20 cm).
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
- Mazā katliņā uz vidēji zemas uguns izkausē sviestu. Pieber cukuru un kārtīgi samaisa. Pārlej miksera bļodā, puto 2 minūtes. Pa vienai pievieno olas, turpinot putot vēl aptuveni 5 minūtes, līdz masa ir kļuvusi pēc krāsas ļoti gaiša un pēc tekstūras gaisīga.
- Olu masai pievieno miltus un samaisa, līdz veidojas viendabīga mīkla.
- Mīklā iemaisa kokosriekstu skaidiņas, citrona miziņu un sulu.
- Mīklu lej sagatavotajā formā, virspusi izlīdzina. Cep 25-30 minūtes.
- Kūkai ļauj atdzist pilnībā un pēc tam izņem no formas. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru un sagriež kvadrātiņos.
Atbildēt