
Kāpēc fiksā? Jo šajā receptē kūkas pamatne un pildījums tiek cepti vienlaicīgi. Turklāt kūkas pagatavošana aizņem vien 10 minūtes.
Pildījumā var likt teju visu no vasaras veltēm – vienā variantā man ir zemenes un mellenes plus mandeļu skaidiņas, otrā – zemenes un rabarberi plus sakapātas pistācijas.
Abos variantos iesaku (bet tas nav obligāti, kūka garšos labi tāpat!) pāri pārsmērēt viegli uzsildītu gaišas krāsas ievārījumu – es abos gadījumos izmantoju apelsīnu ievārījumu (lieliski derēs arī aprikožu u.c. ievārījumi). Tas šai ne īpaši saldajai kūkai dod papildus cukuru un papildinās ar vēl vienu garšu.
Tāpat kūkas pildījumam var pievienot rīvētu apelsīna vai citrona miziņu.
Kūka vislabāk garšos pilnībā atdzesēta ledusskapī (vismaz 4 stundas). Kūku gatavoju taisnstūrveida formā 25cm x 18cm (derēs arī kvadrātveida forma 20cm x 20 cm) vai apaļā kūkas forma ar 23 cm diametru.
Izejvielas:
Pamatnei:
🍓 200 grami miltu (pusi kviešu miltu daudzuma var aizstāt ar alternatīviem miltiem – esmu izmēģinājusi mandeļu, rudzu un griķu, visi garšo lieliski)
🍓 100 grami biezpiena vai rikotas
🍓 70 grami cukura
🍓 šķipsniņa sāls
🍓 70 grami piena
🍓 4 ēdamkarotes neitrālas garšas eļļas
🍓 puse tējkarotes cepamā pulvera
Pildījumam:
🍓 150 grami biezpiena vai rikotas
🍓 150 grami maskarpones vai krēmsiera (bez želatīna sastāvā)
🍓 50-100 grami cukura (atkarībā no tā, cik saldu kūku vēlies)
🍓 2 olas
🍓 1 ēdamkarote vaniļas pastas vai ekstrakta
🍓 2 ēdamkarotes kartupeļu miltu vai kukurūzes cietes
🍓 ja vēlies – rīvēta apelsīna vai citrona miziņa
Ogas ar variantiem:
➽ Sauja zemeņu + sauja melleņu + mandeļu skaidiņas (viegli apceptas uz sausas pannas)
➽ Sauja zemeņu + viens rabarbera kāts + sakapātas zaļās pistācijas
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
- Visas pamatnes sastāvdaļas samaisa kopā, lai veidotos viendabīga mīkla. Kūkas formu izklāj ar cepamo papīru un tajā liek mīklu. Izlīdzina ar pirkstu galiem pēc iespējas vienmērīgā slānī (svarīgi, lai mīkla noklātu visu formas pamatu). Mīkla ir patīkamas konsistences un ļoti viegli pakļaujas ielikšanai formā.
- Ar mikseri saputo kopā visas pildījuma sastāvdaļas, lej pāri mīklai. Pa virsu liek ogas un/vai rabarberus – zemenes pārgriež uz pusēm un liek ar griezto pusi uz augšu. Pārkaisa ar riekstiem pēc izvēles (šo soli var izlaist).
- Liek cepeškrāsnī un cep aptuveni 40 minūtes. Kūka jāizņem no krāsns, kad, to viegli pakratot, vidus ir gandrīz sastindzis (nekustīgs). Izņem no krāsns. Ja vēlas, pārsmērē ar uzsildītu ievārījumu. Atdzesē, ieliek ledusskapī uz pāris stundām un pasniedz sagrieztu gabaliņos.


Atbildēt