Rudens kā allaž priecē ar krāsainu vietējo dārzeņu ražu. Kā šos dārzeņus interesantāk pagatavot, nezaudējot vitamīnus? Sojas mērces marināde ir izcili vienkārši un ātri pagatavojama, dārzeņi pirms tam nav jānovāra vai citādi termiski jāapstrādā.
Es dārzeņus parasti pirms marinēšanas sagriežu mazākos gabalos – apmēram kumosa lieluma vai nedaudz lielākus, lai tos būtu ērti pasniegt uzreiz pēc izņemšanas no marinādes. Marinēšanai izvēlos kraukšķīgus un svaigus dārzeņus – pupiņas, redīsus, gurķus, papriku, ziedkāpostu, sparģeļus, selerijas kātus.
Sojas mērci kā vienmēr izvēlos “KIKKOMAN” – tieši dabīgi raudzētas sojas mērces garša kopā ar etiķi dārzeņiem dos to īpašo garšu un aromātu. Šoreiz izmantoju bezglutēna sojas mērci “Tamari” – tā ir tikai un vienīgi Japānai raksturīga sojas mērce, kuru tradicionāli ražo no miso pastas blakus produktiem. Ražošanas procesā netiek izmantoti kvieši, kas ir neatņemama tradicionālās sojas mērces sastāvdaļa. Līdz ar to šī mērce ir piemērota lietošanai uzturā arī tiem cilvēkiem, kuri izvairās no glutēnu saturošiem produktiem.
Pikantākai garšai marinēšanas procesā var pievienot svaigu vai kaltētu čili, sezama eļļu, smalkos slamiņos sagrieztu svaigu ingveru.
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.
Izejvielas:
- 1 kg dažādu dārzeņu – es izmantoju papriku, ziedkāpostu, balto redīsu jeb “daikonu”, pupiņu pākstis
Marinādei:
- 200 ml ūdens
- 200 ml “Kikkoman” sojas mērces ‘Tamari’
- 100 grami cukura
- 1 ēdamkarote sāls (vai pēc garšas)
- 200 ml etiķa (vislabāk rīsu etiķa)
Gatavošana:
- Dārzeņus nomazgā un sagriež gabalos – tā, lai tie būtu piemēroti marinēšanas traukam(-iem). Katru dārzeņu veidu marinē atsevišķā traukā ar vāku (es parasti izvēlos burciņas vai bļodas, kam ir hermētiski noslēgts vāks). Trauku piepilda līdz augšai ar dārzeņu gabaliem.
- Mazā katliņā ielej ūdeni, sojas mērci, pieber cukuru un sāli. Maisot uzkarsē. Pielej etiķi un samaisa. Marinādi pārlej dārzeņiem. Uzskrūvē vāku. Atdzesē istabas temperatūrā.
- Atdzisušus traukus pārliek ledusskapī. Dārzeņi ir gatavi ēšanai pēc 3 stundām.
- Marinētos dārzeņus var uzglabāt ledusskapī marinādē 3-7 dienas.
Atbildēt