
Septembris ir rudens ogu laiks – vienas no manām mīļākajām noteikti ir avenes: aromātiskas un saldskābas. Debesmanna ļoti skaisti izceļ šo ogu krāsu un garšu, pievienoju tās svaigas tieši pirms putošanas. Rezultāts – maigs un salskābs deserts, kuru var baudīt gan tikko gatavotu, gan pēc pāris stundu atpūtas ledusskapī.
Aveņu saldenums mēdz atšķirties, tādēļ cukura dzaudzums un nepieciešamība pievienot nedaudz citrona sulas var atšķirties – jāpaļaujas uz savām garšas kārpiņām! Gaisīgas debesmannas iegūšanā liela nozīme ir jaudīgam mikserim – piemēram, putojot ar rokām, deserts nebūs tik čaugans.
🖍🖍 Ogas parasti pievienoju svaigas tieši pirms putošanas – tas rezultātā palīdz gan saglabāt ogās esošos vitamīnus, gan iegūt dabīgi spilgtu deserta krāsu.
Izejvielas (10-12 porcijām):
- 700 grami rudens aveņu
- 1 litrs ūdens
- 170 grami kviešu mannas
- 200 grami cukura
- ja vēlies – nedaudz citrona sulas
- pasniegšanai – nesaldināts augu (mandeļu, Indijas riekstu) piens
Gatavošana:
- Ogas sablenderē viendabīgā masā. Izberž caur sietu, lai atbrīvotos no kauliņiem (var ielikt marlē un nospiest caur to).
- Ūdeni uzvāra, samazina uguni uz vidēji augstu. Pievieno cukuru, samaisa. Pievieno trešdaļu no ogām, sagaida “burbuli” (kad katla saturs atkal sasniedzis vārīšanās temperatūru). Maisot pakāpeniski un lēnām pieber klāt mannu. Turpina maisot vārīt, uguni samazinot uz zemu. Karsē, līdz manna sāk sabiezēt (līdz pat 10 minūtēm) uz viszemākās iespējamās temperatūras ar katlam uzliktu vāku, pa laikam apmaisot. Nogriež uguni, uzliek vāku un atstāj uzbriest uz 10 minūtēm.
- Katlam noņem vāku un tā saturu ielej lielā bļodā. Atdzesē 10 minūtes. Pievieno ogu masu un sāk putot. Turpina, līdz bļodas saturs dubultojies un kļuvis divreiz gaišāks. Putošanas laikā pēc garšas pievieno citrona sulu, ja nepieciešams garšas līdzsvaram. Pasniedz uzreiz vai liek ledusskapī sastingt. Pasniedz ar augu pienu.

Atbildēt