
Septembris ir rudens ogu laiks – vienas no manām mīļākajām noteikti ir avenes: aromātiskas un saldskābas. Debesmanna ļoti skaisti izceļ šo ogu krāsu un garšu, pievienoju tās svaigas tieši pirms putošanas. Rezultāts – maigs un salskābs deserts, kuru var baudīt gan tikko gatavotu, gan pēc pāris stundu atpūtas ledusskapī.
Aveņu saldenums mēdz atšķirties, tādēļ cukura dzaudzums un nepieciešamība pievienot nedaudz citrona sulas var atšķirties – jāpaļaujas uz savām garšas kārpiņām! Gaisīgas debesmannas iegūšanā liela nozīme ir jaudīgam mikserim – piemēram, putojot ar rokām, deserts nebūs tik čaugans.
🖍🖍 Ogas parasti pievienoju svaigas tieši pirms putošanas – tas rezultātā palīdz gan saglabāt ogās esošos vitamīnus, gan iegūt dabīgi spilgtu deserta krāsu.

🖍🖍 Atvasara vēl mums ļauj baudīt maltītes svaigā gaisā skaisti apcerīgā noskaņā. Kopā ar aveņu debesmannu pasniedzu MAISON CASTEL Rose d’Anjou rozā vīnu. Tas ir sārts ar nelielu koraļļu krāsas atblāzmu, vīnam piemīt elegants un graciozs aromāts ar dominējošām ogu un sarkano augļu niansēm, ko papildina viegli melno piparu toņi. Garša – ar maigām sarkano augļus un citrusu notīm. Vīnu pasniedz atdzesētu (8-10 grādu temperatūrā).

Šim ēdienam pieskaņotu dzērienu es izvēlējos no @nautimuslv vīnu izlases – “Nautimus” ir īpaši veidots vīnu projekts, kas apvieno starptautiski apbalvotus vīnus no dažādiem vīndarīšanas reģioniem visā pasaulē. Veikalu plauktos tos atpazīsi pēc apaļās violetās uzlīmes – tas ir kvalitātes garants, kam vari uzticēties un kas arī tīri praktiski atvieglos tavu izvēli: vienalga, vai meklē vīnu ballītei ar draugiem, romantiskām vakariņām divatā vai glāzi baudīšanai vienatnē pēc aizņemtas darba nedēļas.
Izejvielas (10-12 porcijām):
- 700 grami rudens aveņu
- 1 litrs ūdens
- 170 grami kviešu mannas
- 200 grami cukura
- ja vēlies – nedaudz citrona sulas
- pasniegšanai – nesaldināts augu (mandeļu, Indijas riekstu) piens
Gatavošana:
- Ogas sablenderē viendabīgā masā. Izberž caur sietu, lai atbrīvotos no kauliņiem (var ielikt marlē un nospiest caur to).
- Ūdeni uzvāra, samazina uguni uz vidēji augstu. Pievieno cukuru, samaisa. Pievieno trešdaļu no ogām, sagaida “burbuli” (kad katla saturs atkal sasniedzis vārīšanās temperatūru). Maisot pakāpeniski un lēnām pieber klāt mannu. Turpina maisot vārīt, uguni samazinot uz zemu. Karsē, līdz manna sāk sabiezēt (līdz pat 10 minūtēm) uz viszemākās iespējamās temperatūras ar katlam uzliktu vāku, pa laikam apmaisot. Nogriež uguni, uzliek vāku un atstāj uzbriest uz 10 minūtēm.
- Katlam noņem vāku un tā saturu ielej lielā bļodā. Atdzesē 10 minūtes. Pievieno ogu masu un sāk putot. Turpina, līdz bļodas saturs dubultojies un kļuvis divreiz gaišāks. Putošanas laikā pēc garšas pievieno citrona sulu, ja nepieciešams garšas līdzsvaram. Pasniedz uzreiz vai liek ledusskapī sastingt. Pasniedz ar augu pienu.


Atbildēt