Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

MANA PIEREDZE: KĀ PAREIZI VEIDOT KOMPOSTU?

23 septembra, 2021 Leave a Comment

Apmaksāts saturs sadarbībā ar SKIROBIO.LV

📌 Kādēļ es veidoju kompostu un kādi ieguvumi no šī procesa?

Uz privātmāju pārcēlos dzīvot pirms 4 gadiem un tas sakrita ar laiku, kad arvien vairāk sāku piedomāt par ikdienas ieradumiem “zaļas dzīvošanas” virzienā. 

Viens no pirmajiem dārza darbiem bija komposta vietas izveide. Ne brīdi neesmu šo lēmumu nožēlojusi. Kāpēc?

  • Komposta veidošana ir dabisks veids, kā pārstrādāt virtuvē un dārzā radušos atkritumus vērtīgā un barības vielām bagātā augsnē. To tālāk izmantoju kā bioloģiski aktīvu materiālu dārzā un siltumnīcā. 
  • Ēst gatavošanas procesa pārpalikumi nenonāk virtuves atkritumu tvertnē, tādējādi tās saturs ir “tīrs”, un sadzīves atkritumi, arī stāvot vairākas dienas, nesāk bojāties. 
  • Samazinās izmaksas – tā kā visus atkritumus šķirojam (par šķirotu atkritumu izvešanu nav jāmaksā), tad sadzīves atkritumus izvedam tikai reizi mēnesī, kas ļauj ekonomēt ģimenes budžetu. 

👉 Kā es veidoju kompostu?

  • Tā kā ikdienā gatavoju ēdienu gan ģimenei, gan izstrādāju receptes klientiem, tad pārtikas pārpalikumi sakrājas ļoti ātri. Tos lieku atvērtā metāla bļodā, kas stāv atklāta tipa plauktā zem virtuves letes. 
  • Virtuves bļoda atrodas rokas stiepiena attālumā. Mušiņu sezonā traukam uzlieku vāku. Saturu iztukšoju komposta kaudzē reizi vai divas dienā. 
  • Komposta kaudze atrodas dārza stūrī un tā veidota, izmantojot būvniecības procesā pāri palikušos kokmateriālus. Vāka eņģes pārliktas no veca dīvāna kastes pacelšanas mehānisma. 
  • Ļoti būtiski komposta veidošanā ir, lai kaudzē būtu pareizā zaļā materiāla (virtuves komposts, zaļa zāle,  utt.) un brūnā materiāla (sausas lapas, smalki zariņi, pelni, zāģu skaidas utt.) proporcija (⅓ pret ⅔). 
  • Svarīgi kompostu pārsegt un pa laikam “apgrozīt”. Tomēr nedrīkst izveidot hermētiski noslēgtu telpu, jo trūdēšanas procesam ir nepieciešams gan skābeklis, gan mitrums. 

📌Komposta izveides procesā ļoti vērtīgs informācijas avots bija dārznieka Charles Downing YouTube kanāls. 

Ko drīkst likt kompostā?

  • Dārzeņu un augļu pārpalikumus
  • Kafijas biezumus, dabiskas šķiedras tējas maisiņus
  • Olu čaumalas
  • Riekstu čaulas
  • Pļautu zāli 
  • Matus un dzīvnieku spalvas
  • Kamīna un krāsns pelnus

Ko nedrīkst likt kompostā?

  1. Gaļu un zivis, t.sk. kaulus un asakas
  2. Taukus un eļļas
  3. Piena produktus un olas
  4. Mājdzīvnieku tualetes saturu
  5. Akmeņogļu izdedžus 
  6. Jebko no dabiskiem materiāliem, kas apstrādāts ar kaitīgām vielām (pesticīdiem, fungicīdiem utt.)
  7. Putekļusūcēja maisa saturu
  8. Zaļo masu, kuras sastāvā ir nezāļu sēklas vai kaitīgi patogēni (slimus augus).
  9. Jebko, kas varētu saturēt mikroplastmasu – kafijas filtrus, salvetes, papīra dvieļus, “bio pamperus” utt. 

VAIRĀK INFORMĀCIJAS PAR PĀRTIKAS ATKRITUMU ŠĶIROŠANU PILSĒTĀ MEKLĒ SKIROBIO.LV!

Filed Under: Apskati, Notikumi, Receptes Tagged With: Dzīvo zaļi, Komposta veidošana, Komposts

« Rudens aveņu debesmanna
Cepta halumi siera salāti ar avokado »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...