Šis ēdiens ir kā radīts drēgnām rudens dienām – sildošs, aromātisks un sātīgs. Garšaugi un buljons dos pīrāgam vēl papildus garšu dimensiju. Saldumam – žāvētas plūmes.
Pīrāgu vari gatavot divos piegājienos – pirmajā dienā sagatavojot pildījumu, bet otrajā – to pārklājot ar mīklu un uzsildot.
Izejvielas:
- eļļa cepšanai
- 3 sīpoli, nomizoti un sagriezti gabalos
- 3 ķiploka daiviņas, nomizotas un sagreiztas gabaliņos
- 300 grami selerijas kātu, sagriezti gabaliņos
- 5 burkāni, nomizoti un sagriezti salmiņos
- 1 kg liellopa šķiņķa vai citas sautējamas liesas gaļas, sagriezta kumosa lieluma gabalos
- sāls pēc garšas
- cukurs pēc garšas
- 500 ml liellopa buljons
- 200 grami žāvētu plūmju
- 100 grami tomātu pastas
- maza buntīte svaiga timiāna, salvijas un rozmarīna (var izmantot kaltētus garšaugus, piemēram, Vidusjūras garšaugu maisījumu)
- 3 lauru lapas
- sāls pēc garšas
- cukurs pēc garšas
- 500-800 ml liellopa buljons
- 300 grami brūno šampinjonu
- 150 grami miltu
- 600 grami kārtainās mīklas
- 1 ola, viegli sakulta
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā sautēšanas katlā (ar biezu dibenu) apcep sīpolus, līdz kļūst caurspīdīgi. Pievieno lielu šķipsnu sāls. Pievieno ķiploku, seleriju un burkānus, maisot cep 3-4 minūtes.
- Kamēr cepas dārzeņi, uzkarsētā eļļā uz pannas apcep gaļu, līdz tā kļūst viegli karamelizējusies, kopā ar eļļu pievieno apceptajiem dārzeņiem.
- Katla saturam pielej liellopa buljonu tā, lai viss būtu nosegts. Pievieno žāvētās plūmes, tomātu pastu un garšaugus, visu samaisa. Nogaršo un pēc vajadzības pievieno sāli un cukuru.
- Uzkarsē un sagaida pirmo burbuli. Samazina uguni un uzliek vāku. Turpina sautēt aptuveni 1.5 stundu vai līdz gaļa kļūst mīksta. Ja nepieciešams, sautēšanas laikā katla saturu apmaisa un pielej vēl nedaudz buljona.
- Uzkarsētā eļļā uz pannas apcep šampinjonus (lielākos sagriež šķēlītēs, ja nepieciešams). Pievieno katla saturam.
- Miltus mazā bļodiņā sajauc ar 150 ml ūdens, līdz izveidojas viendabīgs maisījums. Pielej katla saturam, samaisa un uz lēnas uguns vāra, līdz sautējums sabiezē.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 210 grādiem. Kārtaino mīklu izrullē tā, lai tā pēc izmēra nosegtu cepamo formu (20×30 cm).
- Liellopa un dārzeņu sautējumu lej cepamajā formā un pāri klāj kārtaino mīklu. Pārsmērē ar olu un cep krāsnī, līdz mīkla kļuvusi zeltaini brūna (aptuveni 30 minūtes).
Atbildēt