Pokija bļodas (angliski ‘poké bowl’) izcelsme ir Havaju salas (tulkojumā “poke” no havajiešu valodas nozīmē “griezt šķēlēs”). Patiesībā šis ēdiens radās, pateicoties ‘zero waste’ pieejai no zvejnieku puses – pēc tam, kad nozvejotās zivis tika sadalītas gabalos pārdošanai, vienmēr palika pāri mazāki gabaliņi, kam nebija “tirgus skata”. Tad nu tos sakapāja vēl smalkāk, pārlēja ar marinādi un pasniedza izsalkušajiem kā ātri pagatavojamu un svaigu ēdienu.
Pokija bļodas kļuva populāras Havaju salās 70.gados un sastāvēja vien no dažām vienkāršām izejvielām, kas bija pieejamas uz vietas. Tagad šim ēdiens ir izplatījies pa visu pasauli un mainījies, pielāgojoties dažādiem platuma grādiem un gardēžu vēlmēm.
Patiesībā īsto uzplaukumu pokijs piedzīvoja ASV, kad saviem klientiem to sāka piedāvāt Havajas salu virtuves restorāni. Šajā laikā blodiņas saturu papildināja dažādas piedevas un sastāvdaļas tika skaisti izkārtotas viena otrai blakus, nevis sajauktas kopā. Šādi pasniegts ēdiens bija ļoti vienkārši pagatavojams un piemērots pasniegšanai dažādos formātos. Lai arī pokija daļa ir tieši zivs vai jūras veltes un pavadošā mērce, tagad šo ēdienu parasti papildina arī rīsi un dažādi dārzeņi.
Par pokija mērcēm – lai arī pats ēdiens ir radies Havaju salās, tomēr mērces iedvesma noteikti ir nākusi no Āzijas virtuves. Jau pašos pirmsākumos to gatavoja no “maui” sīpoliem, ‘inamonas’ (piedevas, ko gatavoja no cepta un sālīta “sveces auga”), sojas mērces, zaļajiem sīpoliem, sezama eļļas un jūras zālēm.
Klasiskāku pokija bļodas recepti atradīsi šeit, bet šoreiz ļāvos improvizācijai, radot ‘fusion’ ēdienu no meksikāņu un japāņu virtuves elementiem – pokija bļodu ar načos čipsiem. Tradicionālo načos čipsu vietā izmantoju fritētas wonton mīkliņas – karstajā eļļā tās kļūst kraukšķīgas un zeltaini brūnas. Lasi aizdarīju ar “Kikkoman” pokija mērci, bet gatavam ēdienam pāri liku sriraču ar majonēzi.
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.
Izejvielas 2 porcijām:
- 10 wonton pelmeņu mīkliņas, atkausētas vai 20 gatavi tortillas čipsi
- eļļa fritēšanai
- 2 ēdamkarotes “Kikkoman” pokija mērces
- 200 grami laša filejas, bez ādas, sagriezts gabaliņos
- 2 sīpolloki, sagriezti gabaliņos
- 4 salātu lapas, sasmalcinātas
- 1 avokado, sagriezts gabaliņos
- 200 grami edamame pupiņu, novārītas
- 1 ēdamkarote sriračas mērces ar majonēzi
- 1 tējkarote sezama sēkliņu, lobītu
- Puse laima, sagriezta šķēlītēs
Gatavošana:
- Maza izmēra pannā vai katliņā uzkarsē eļļu. Wonton mīkliņas pārgriež pa diognāli uz pusēm, veidojot trīsstūrus. Tos liek eļļā un cep 15 sekundes vai līdz kļūst gaiši zeltaini. Liek uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieli.
- Lasi sajauc ar pokija mērci, noliek uz 10 minūtēm ievilkties.
- Gar šķīvja malām kārto čipsus. Vidū liek salātlapas, lasi ar pokija mērci, abokado, edamame pupiņas. Pārkaisa ar sīpollokiem un sezama sēkliņām. Pa virsu liek sriračas majonēzes “restītī”. Pasniedz ar laima šķēlītēm.
Atbildēt