Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Načos pokija bļoda ar lasi

18 februāra, 2022 Leave a Comment

Apmaksāts saturs sadarbībā ar “Kikkoman”

Pokija bļodas (angliski ‘poké bowl’) izcelsme ir Havaju salas (tulkojumā “poke” no havajiešu valodas nozīmē “griezt šķēlēs”). Patiesībā šis ēdiens radās, pateicoties ‘zero waste’ pieejai no zvejnieku puses – pēc tam, kad nozvejotās zivis tika sadalītas gabalos pārdošanai, vienmēr palika pāri mazāki gabaliņi, kam nebija “tirgus skata”. Tad nu tos sakapāja vēl smalkāk, pārlēja ar marinādi un pasniedza izsalkušajiem kā ātri pagatavojamu un svaigu ēdienu. 

Pokija bļodas kļuva populāras Havaju salās 70.gados un sastāvēja vien no dažām vienkāršām izejvielām, kas bija pieejamas uz vietas. Tagad šim ēdiens ir izplatījies pa visu pasauli un mainījies, pielāgojoties dažādiem platuma grādiem un gardēžu vēlmēm. 

Patiesībā īsto uzplaukumu pokijs piedzīvoja ASV, kad saviem klientiem to sāka piedāvāt Havajas salu virtuves restorāni. Šajā laikā blodiņas saturu papildināja dažādas piedevas un sastāvdaļas tika skaisti izkārtotas viena otrai blakus, nevis sajauktas kopā. Šādi pasniegts ēdiens bija ļoti vienkārši pagatavojams un piemērots pasniegšanai dažādos formātos. Lai arī pokija daļa ir tieši zivs vai jūras veltes un pavadošā mērce, tagad šo ēdienu parasti papildina arī rīsi un dažādi dārzeņi. 

Par pokija mērcēm – lai arī pats ēdiens ir radies Havaju salās, tomēr mērces iedvesma noteikti ir nākusi no Āzijas virtuves. Jau pašos pirmsākumos to gatavoja no “maui” sīpoliem, ‘inamonas’ (piedevas, ko gatavoja no cepta un sālīta “sveces auga”), sojas mērces, zaļajiem sīpoliem, sezama eļļas un jūras zālēm.

Klasiskāku pokija bļodas recepti atradīsi šeit, bet šoreiz ļāvos improvizācijai, radot ‘fusion’ ēdienu no meksikāņu un japāņu virtuves elementiem – pokija bļodu ar načos čipsiem. Tradicionālo načos čipsu vietā izmantoju fritētas wonton mīkliņas – karstajā eļļā tās kļūst kraukšķīgas un zeltaini brūnas. Lasi aizdarīju ar “Kikkoman” pokija mērci, bet gatavam ēdienam pāri liku sriraču ar majonēzi. 

“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT. 

Izejvielas 2 porcijām:

  • 10 wonton pelmeņu mīkliņas, atkausētas vai 20 gatavi tortillas čipsi 
  • eļļa fritēšanai 
  • 2 ēdamkarotes “Kikkoman” pokija mērces 
  • 200 grami laša filejas, bez ādas, sagriezts gabaliņos 
  • 2 sīpolloki, sagriezti gabaliņos
  • 4 salātu lapas, sasmalcinātas
  • 1 avokado, sagriezts gabaliņos
  • 200 grami edamame pupiņu, novārītas 
  • 1 ēdamkarote sriračas mērces ar majonēzi 
  • 1 tējkarote sezama sēkliņu, lobītu
  • Puse laima, sagriezta šķēlītēs

Gatavošana:

  1. Maza izmēra pannā vai katliņā uzkarsē eļļu. Wonton mīkliņas pārgriež pa diognāli uz pusēm, veidojot trīsstūrus. Tos liek eļļā un cep 15 sekundes vai līdz kļūst gaiši zeltaini. Liek uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieli.
  2. Lasi sajauc ar pokija mērci, noliek uz 10 minūtēm ievilkties. 
  3. Gar šķīvja malām kārto čipsus. Vidū liek salātlapas, lasi ar pokija mērci, abokado, edamame pupiņas. Pārkaisa ar sīpollokiem un sezama sēkliņām. Pa virsu liek sriračas majonēzes “restītī”. Pasniedz ar laima šķēlītēm. 

Filed Under: Uzkodas, Zivju ēdieni & jūras veltes Tagged With: Avokado, Japānas virtuve, Kikkoman, Lasis, Majonēze, Načos, Pokija bļoda, Salātu lapas, Sezama sēkliņas, Sīpolloki, Sojas mērce, Srirača, Terijaki mrce, Texmex, Wonton

« Kazas siera tarte ar karamelizētu papriku
Tofu ar terijaki mērci »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...