
Klasiskas jūnija garšas – skābenie rabarberi ar maigu vaniļas krēmu. Rabarberu ķīselis skaisti rozā krāsu iegūst no pievienotām ogām: tā ir lieliska iespēja vēl patīrīt ledusskapi no pērnā gada krājumiem vai pievienot jau šī gada ražas pirmās ogas.
Ķīseļa saldināšanai izmantoju ‘Dansukker’ ekoloģisko cukurbiešu cukuru – kopš 2021.gada to ražo Lietuvas rūpnīcā no Lietuvā un Latvijā ekoloģiski audzētām cukurbietēm. Caurskatot receptes izejvielu sarakstu, saprotu, ka teju visas šīs receptes sastāvdaļas ir vietējās – lieliski, vai ne?
Ekoloģiska cukurbiešu audzēšana noris kā sensenos laikos – tiek izmantots dabīgs mēslojums (kūtsmēsli un komposts), tāpat cukurbietes tiek kaplētas un nezāles iznīcinātas mehāniski ar iekārtām, ko darbina saules baterijas.
Krēma gatavošanā šoreiz izmantoju veģetāriešiem draudzīgu produktu ‘Dansukker’ želejas cukuru “Multi” – tas darbojas līdzīgi želatīnam, vienīgi sastingšana notiek istabas temperatūrā un ar šo cukuru varātri un ērti pagatavot želeju augļu tortēm, desertiem, smalkmaizītēm un gaļas ēdieniem. Želejas cukurs ir piemērots arī piena produktu saldo ēdienu pagatavošanai, kā arī kivi un ananāsu glazēšanai, kurus ar parasto želatīnu sastindzināt nav iespējams.

Sastāvdaļas 8 porcijām ķīseļa:
- 1800 ml ūdens
- 200 g Dansukker ekoloģiskais cukurbiešu cukurs (var likt vairāk, ja prasās vairāk salduma)
- 450 g nomizotu rabarberu (2 palieli kāti), sagriezti 1 cm gabaliņos
- 150 g jāņogas (vai citas ogas 250 grami)
- 300 ml ūdens (kartupeļu miltu iemaisīšanai)
- 140 grami kartupeļu ciete (tas ir šķidram ķīselim, bet pāris karotes vairāk – biezākam)
Gatavošana:
- Sablenderē ogas viendabīgā masā (var pieliet nedaudz ūdens, lai labāk blenderētos). Šo soli var izlaist, ja nav pretenziju pret ogu kauliņiem un mizām ķīselī (atkarīgs no ogām).
- Katlā uzvāra ūdeni. Liek katlā gabaliņos sagrieztus rabarberus un cukuru. Visu kopā vāra 2-3 minūtes. Pievieno ogu masu. Pagaršo un pēc vajadzības pievieno vēl cukuru (ja liekas par skābu).
- Aukstā ūdenī iemaisa kartupeļu cieti. Sagaida katlā pirmo burbuli un, lēnām maisot, pielej klāt auksto ūdeni ar cieti. Nepārtraukti maisot, uz nelielas liesmas sagaida pirmo burbuli un uguni uzreiz nogriež. Atdzesē.
Sastāvdaļas 8 porcijām vaniļas krēma:
- 600 ml saldā krējuma
- 250 ml piena
- 200 grami Dansukker želejas cukura “Multi”
- 1 ēdamkarote vaniļas pastas
Gatavošana:
- Mazā katliņā ielej saldo krējumu un pienu, pieber želejas cukuru un pievieno vaniļas pastu. Samaisa.
- Uz nelielas liesmas, nepārtraukti maisot, katliņa saturu pakāpeniski uzvāra. Sagaida pirmo burbuli un vāra vēl 30 sekundes (lai cukurs būtu pilnībā izšķīdis).
- Saldā krējuma masu pārlej lēzenā lielākā traukā vai individuālo porciju trauciņos. Atdzesē istabas temperatūrā (masa sastings tieši istabas temperatūrā, nevis ledusskapī) un tad pārceļ uz ledusskapi, kur krēmu uzglabā līdz pasniegšanai.
Vaniļas krēmu pasniedz kopā ar rabarberu ķīseli individuālās porcijās.



Atbildēt