
Cēzara salāti ir iemīļots ēdiens ļoti daudziem no mums. Arī manā virtuvē tie top gana bieži – esmu gadu gaitā izveidojusi tādu šo salātu recepti, kas garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem.
Tomēr ar laiku pat vismīļākā recepte var sākt apnikt – tādēļ es “pieķēros” savai tradicionālajai Cēzara salātu receptei un tās garšas pavērsu austrumu virzienā: grauzdiņu vietā kraukšķīgs panko (japāņu rīvmaize), vistas fileja apcepta ponzu (citrusu) sojas mērcē. Rezultāts – kā teica man jaunākais dēls: desmit no desmit.
Klasiskajos Cēzara salātos tomātu nav – bet tā kā šobrīd mūsu siltumnīcā joprojām turpinās bagātīga tomātu ražas novākšana, tad pievienojam tos visur, un daudz!
Majonēzes mērci šoreiz negatavoju ‘from scratch’, bet izmantoju jau gatavu japāņu majonēzi (tā atšķiras no tradicionālās majonēzes, jo gatavošanā tiek izmantoti tikai dzeltenumi, nevis visa ola), to papildinot ar dažām izejvielām. Mērces gatavošanā izmantoju “Kikkoman” jaunumu – miso zupas sauso maisījumu (no tā, starp citu, izdodas izcila miso zupa, kas tik piemērota vēsākām rudens dienām un gatava dažās minūtēs!). Ja tāds nav pieejams, tad vari pievienot vienkārši nedaudz vairāk sojas mērces un sāls.
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.

Izjevielas 4 porcijām:
- eļļa cepšanai
- 500 grami vistas filejas, sagriezta gabaliņos
- puse tējkarotes karija pulvera
- 1 ēdamkarote “Kikkoman” ponzu sojas mērces
- 1 romiešu salāta galviņa (aptuveni 300 grami), sagriezta gabalos
- 200 grami ķiršu tomātu, pārgriezti uz pusēm
Kraukšķīgajai rīvmaizei:
- 120 grami “Kikkoman” panko rīvmaizes
- 40 grami sviesta
- puse līdz viena tējkarote japāņu piparu maisījuma (var izmantot arī čili pārslas)
Mērcei:
- 150 grami japāņu majonēzes
- ja vēlies – 2 anšovu filejas, sasmalcinātas
- 1 ēdamkarote rīsu etiķa (var izmantot arī gaišo balzametiķi)
- 2 ķiploku daiviņas, nomizotas un izspiestas caur ķiploku spiedi vai smalki sakapātas
- 1 ēdamkarote “Kikkoman” sarkanā miso zupas sausā maisījuma (var aizstāt ar šķipsnu sāls)
- 50 grami cietā siera, sarīvēta uz smalkās rīves
- 1-2 ēdamkarotes ūdens
Pagatavošana:
- Uzkarsētā eļļā uz pannas apcep vistas gabaliņus, kam pievienots karija pulveris. Kad gabaliņi sāk kļūt zeltaini, uguni samazina un pievieno sojas mērci. Cep, līdz vista ir gatava. Noņem no pannas un atdzesē.
- Gatavo mērci (ja izmanto miso zupas pulveri, pēc pagatavošanas mērci ieliek uz 2 stundām ledusskapī, lai pulveris izšķīstu mērcē) – sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas. Beigās pievieno ūdeni – sākumā vienu karoti, tad sajauc; ja nepieciešams, pievieno arī otru karoti. Mērcei jābūt vidēji šķidrai, lai tā vienmērīgi noklātu salātlapas.
- Gatavo kraukšķīgo rīvmaizi – uzkarsētā sviestā uz lēnas uguns apcep panko rīvmaizi, regulāri maisot (rīvmaize var ātri piedegt), līdz tā iegūst zeltainu toni. Pievieno piparu maisījumu, samaisa. Noliek malā un atdzesē.
- Lielā salātu bļodā liek salātlapas, apcetos vistas filejas gabalus un tomātus. Sajauc ar mērci un pārkaisa ar rīvmaizi. Pasniedz.

Atbildēt